Det började med en artikel pÄ Helagotland. I den berÀttade Mikael Erixon, som drivit Lickershamnskrogen i tre Ärs tid, att han hade tre alternativ till sommaren: SÀlja, arrendera ut eller hitta nÄgra som vill ta anstÀllning.
Det gjorde att ideér började surra hos Viktoria Axell och Gustaf Jörneus och efter tvÄ möten med Mikael var det klart. De kommer ta över krogen under sommaren.
De kanske Àr ett bekant ansikte för nÄgra, men dÄ handlar det inte om nÄgon krogmiljö. IstÀllet Àr det i vÄrden de bÄda har sitt vardagliga uppehÀlle. Gustaf som lÀkare pÄ Hemse vÄrdcentral och Viktoria som ambulanssjuksköterska. NÀr det kommer till att driva restaurang Àr de helt gröna, Àven om det finns en passion för matlagning pÄ hemmaplan. Att driva nÄgot eget har det varit prat om lÀnge.
â Det blir med en stor portion ödmjukhet vi gör det hĂ€r. Vi har begrĂ€nsad erfarenhet med volymerna. Vi kan smaker men inte volymer, sĂ€ger Gustaf Jörneus.
NÀr de för tredje gÄngen besöker Lickershamnskrogen i början pÄ mars Àr det nÀstan bara utomhustemperaturen som avslöjar att det inte Àr högsommar. Solen glittrar i det stilla vattnet och inne i glasvarendan Àr det tyst och varmt. Egentligen ville Gustaf och Viktoria testa att driva restaurang i nÄgot mindre skala, men de hÄller sig optimistiska inför sommaren.
â Det Ă€r spĂ€nnande, det Ă€r ju utanför komfortzonen, sĂ€ger Viktoria Axell.
Men helt utelÀmnade till sitt eget öde Àr de inte heller, Mikael Erixon kommer bistÄ och agera fastighetsskötare bland annat.
â Jag vet inte vad jag ska göra i sommar, jag kanske söker jobb hĂ€r, sĂ€ger han och skrattar. Han tillĂ€gger ocksĂ„ att det ska bli trevligt att vara ledig och Ă€ta sill pĂ„ midsommarafton, för en gĂ„ngs skull.
En liten bonus i arbetslaget Àr ocksÄ Gustavfs dotter Vega Jörneus WÀss, och Viktorias döttrar Astrid Axell och Tyra Axell. För dem verkar det frÀmst vara tjÀnst i glasskiosken som lockar, men Tyra har ocksÄ utsetts till förste rÀkskalare.
För just skaldjur och fisk kommer det bli pÄ menyn, det Àr Gustaf tydlig med.
â Hemma lagar vi frĂ€mst asiatiskt, men just nu hĂ„ller vi pĂ„ att experimentera fram den perfekta fisksoppan, sĂ€ger han.
Viktoria kommer under sommaren ÀndÄ att göra lite inhopp pÄ ambulansen, men Gustaf har tagit helt tjÀnstledigt och reaktionerna pÄ att satsa pÄ krögarlivet har varit tudelat frÄn nÀra och kÀra.
â Det har varit allt frĂ„n lyckoönskningar till att de har sagt att vi inte Ă€r kloka. Men jag vill göra andra saker ocksĂ„. Speciellt om man ska jobba med samma sak till pensionen.
Vega flikar in:
â Man vill inte dansa samma dans hela tiden för dĂ„ blir den trĂ„kig.
NÀr sommaren sedan Àr över ÄtergÄr de till sina vanliga yrken.
â Det största misslyckandet skulle vara om det Ă€r för slitigt och vi kĂ€nner att vi inte vill göra om det.
â Och om folk inte skulle tycka om maten, tillĂ€gger Viktoria.
I och med att de börjar driva restaurangen kommer de ocksÄ flytta frÄn Visby. IstÀllet blir det stÀllplats med sina tvÄ husbilar nÄgonstans i nÀrheten av restaurangen. Förhoppningen Àr att Astrid, Tyra och Vega ska stormtrivas samtidigt som Gustaf och Viktoria fÄr lite lÀttare att driva Lickershamnskrogen.
â Vi har stora visioner och kommer vi nĂ„gorlunda i nĂ€rheten Ă€r vi glada.