Sedan 2014 produceras gotländska cigarrer hos Joakim Widell i Stenkumla under namnet Tektor. Den första cigarren kom efter åtta års experimenterande med egenodlade tobaksblad.
Cigarrproduktionen, som sker för hand genom rullning av bladen, lämnar dock en del rester över. Utifrån det föddes tanken att börja tillverka snus, vilket passade bra eftersom man i snus mal ner tobaken.
– Vi vill kunna göra något med allt spill, då är snus jättebra. I cigarrproduktionen behöver jag ha helt intakta blad, säger Joakim Widell.
Idén kom från Thomas Mellin, som jobbat som utvecklingskonsult mot snusmarknaden i många år. Genom ett nytt bolag, kallat Kogg AB, ska gotländskt snus tillverkas med hjälp av tobak från Tektor.
– Det här blir det första gotländska snuset, där merparten av innehållet har producerats på ön, säger Thomas Mellin.
En skillnad mellan cigarr- och snustillverkning är att cigarrens tobak fermenteras medan snustobaken torkas.
– Och för att höja smakerna i snuset tillsätter vi även en del av min fermenterade tobak, förklarar Joakim Widell.
Snuset, som nu släppts i en första upplaga, är ett samarbete med Gotland Whisky i Roma.
– Tanken föddes tidigt på att snuset skulle ha smak av deras whisky, säger Thomas Mellin.
Namnet på produkten blir Koggsnus, och anknyter till historien om fartygsmodellen kogg, som spelat en stor roll på Gotland.
– Min svärfar Bertil Ingmansson var mejerist i Klintehamn och var och med och tog fram Koggosten. Han blev också svensk mästare för sin edamerost, säger Joakim Widell, som gärna vill ha med den historiska kopplingen.
Om Tektors cigarrer tillhör premiumsegmentet blir Koggsnuset en ännu lyxigare produkt, menar skaparna.
– Ytterst premium blir det, vi börjar exklusivt direkt. Snuset är också en helt gotländsk produkt som vi kan profilera på annorlunda sätt än vad andra gör, säger Joakim Widell.
En glasburk om 100 gram snus kommer kosta 1 000 kronor. Första utgåvan kommer i 1 000 dosor, med premiär på Lännakiosken i Visby. Som jämförelse kan sägas att en normal dosa lössnus om 42 gram kostar 60-70 kronor.
– Det är en exklusiv produkt, och priset ska spegla vad som finns i och vilket hantverk som ligger bakom, säger Joakim Widell.
Smakmässigt finns toner av både whisky och cigarr när man lägger in en prilla av det dyrbara lössnuset.
– Varken jag eller Jocke är några större fan av det vita snuset med nikotinsalt som finns på marknaden nu. Det här är vad snus är tänkt som från början, ett njutningsmedel, säger Thomas Mellin.
Tanken är att nya snus ska komma i takt med Gotland Whiskys nya whiskysorter, som släpps ett par gånger om året.
Förhoppningen hos ägarna av Kogg AB är att snuset kan växa lika bra som cigarrerna gjort.
Tektor har levt gott på att välrenommerade Cigar Journal 2016 gav cigarren mellan 88 och 91 poäng av 100 av ett antal cigarrkännare i ett blindtest. En annan fin fjäder är att självaste kung Carl XVI Gustaf varit och provsmakat cigarrerna i Stenkumla, vid ett privat besök.
Den lilla cigarrbutiken i Stenkumla blir nu också snusbutik för varumärket Kogg. Går allt bra kan företaget växa med mer personal.
Joakim Widell har hittills rullat alla sina cigarrer själv, men har nu fått sin första anställda.
– Det är min mor som jag lärt upp under några år. Hon kommer hit några veckor i stöten och rullar. Vår kapacitet nu är 250 färdiga cigarrer per dag.