Hälso- och sjukvårdsnämnden antog på onsdagen, tillsammans med socialnämnden, en gemensam handlingplan för ett bättre omhändertagande av äldre inom sjukvården och omsorgen på Gotland. Att samarbeta två nämnder emellan ser hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP) som ett vinnande koncept i just det här fallet.
– Det här är ett område där vi ser ett behov av att jobba tillsammans. Nämnderna har samarbetat i frågan tidigare, och det har varit ett lyckat möte, därför antog vi den här handlingsplanen i dag.
En av åtgärderna i handlingsplanen som ska förbättra vården av de äldre är att man ska införa ett nytt arbetssätt där man hämtat inspiration från Skaraborg. Det går ut på att man inför ett "äldreteam" inom vården.
– Vi tror starkt på det här arbetssättet och den 28 oktober kommer det hit folk från Skaraborg för att informera om hur de arbetar, säger Stefaan de Maecker.
Enligt sjukvårdsdirektör Maria Dalemar har arbetssättet visat på resultat där vårddygnen minskats kraftigt bland äldre. Ett av syftena med "äldreteamet" är att så långt det är möjligt undvika att vårdtagare inom 30 dagar är tillbaka på lasarettet.
– Tanken är att det här ska vara helt i gång till årsskiftet, men redan nu har vi startat arbetet och det finns en grund att stå på. Vi håller nu på att titta på hur vi ska bemanna, säger Maria Dalemar.
Hon säger även att det nya arbetssättet är mer kostnadseffektivt för den ekonomiskt pressade hälso- och sjukvårdsförvaltningen än hur man arbetat tidigare.
– Finessen med att ha ett "äldreteam" är att patienterna får bättre vård som är mer kostnadseffektiv. Vården kommer nära patienterna, vi tillgodoser deras behov samtidigt som vi skapar bättre ekonomiska förutsättningar.
I Skaraborg består "äldreteamet" av en läkare som är geriatriker, en sjuksköterska från primärvården och en sjuksköterska från hemsjukvården. Teamet arbetar med ett geriatriskt synsätt med nära samarbete med övriga vårdgivare.