I det gamla mejeriet i Stånga är syskonen Lundberg i full färd med att se till så att chipsproduktionen funkar som den ska, innan påsarna levereras till öns butiker. Något som varit en dröm för Oliver sedan gymnasietiden.
– Jag ville ha Gotlandschips som ett UF-företag. Jag bodde i stan och fick potatis av min kompis pappa som odlar potatis i Lau. På natten när jag var sugen på något gjorde jag egna chips, säger Oliver Lundberg.
Då blev inte företaget till verklighet. Men Oliver kunde inte släppa tankarna på gotländska potatischips och nämnde det för sin syster, som även hon tänkt att en dag starta något eget.
–Oliver har haft väldigt många idéer, alla har jag inte riktigt hakat på, men chipsidén tyckte jag var jättekul!, säger Emelie.
Sedan dess har det varit en helt ny värld för de unga syskonen att sätta sig in i. Räddningen blev ”Snackskonsulten”, som hjälpte dem hitta de maskiner som behövdes för produktionen. Ett hopplock av en begagnad packmaskin, våg och en fritös från USA har krävt många timmars ombyggnad och installation, och längre tid än vad de räknat med.
– När man vill så mycket, tror man att saker ska gå mycket fortare än vad de gör, säger Emelie.
– Den största utmaningen var att få ihop allt, vi har fått lära oss efterhand och tagit hjälp av de som är mer kunniga, säger Oliver.
I mejeriet som tidigare tillhörde Arlas osttillverkning av Blå Gotland, funkar nu allt som det ska och där finns kapacitet att producera 70 kilo chips i timmen. Potatisen har Stora Tollby gård i Fole odlat och deras första beställning landade på 60 ton potatis.
– Det är ofantligt mycket pära, skrattar Oliver som berättar att förhoppningen är att beställningen ska bli till chips innan augusti månad är slut. Den stora fritösen går på biogas, vilket gör att produktionen är fossilfri.
–Det är väldigt aktuellt, och när vi startar något nytt nu, känns det förläget att börja med något som inte är framtiden, säger Emelie.
De fyra smakerna de tagit fram är Gräddfil och Ramslök, Havssalt, Tryffel och Parmesan och Dill och Gräslök. Från och med måndagen den 9 mars syns påsarna ute i butikernas chipshyllor. Det långsiktiga målet är att ha en heltidsproduktion med två anställda som kan producera 40 timmar i veckan.
– Vi vill bli bäst bland grytfriterade chips, och att det blir en produkt som gotlänningar kan vara stolta över att den är härifrån, säger Oliver Lundberg.