Polisen säkrar spår kring gärningsmannen i Stånga

Det var efter Helagotlands artikel för ett år sedan som så heta tips kom in att åklagare valde att återuppta förundersökningen. Bland flera olika tips finns en person namngiven, men det räcker inte. DNA som säkrats på brottsplatsen ska nu matchas.
– Vi ska topsa ett antal personer, säger polisen Rebecka Karlström.

Både åklagare Susanne Wihlborg och kriminalinspektör Rebecka Karlström har blivit starkt berörda och träffat offret Monika, som svårt skadad fortfarande lever och kan bära på vem gärningsmannen var, utan att kunna berätta det.

Både åklagare Susanne Wihlborg och kriminalinspektör Rebecka Karlström har blivit starkt berörda och träffat offret Monika, som svårt skadad fortfarande lever och kan bära på vem gärningsmannen var, utan att kunna berätta det.

Foto: Henrik Radhe

Stånga2025-03-27 05:10

Snart 30 år har gått sedan natten mellan den 13 och 14 juli 1996 då Monika, 42 år gammal, ensam låg och sov mitt under pågående Stångaspel. En gärningsman anföll henne och krossade hennes skalle.

Monika överlevde mirakulöst nog, men kan gravt handikappad än i dag inte kommunicera med omgivningen.

För precis ett år sedan berättade Monikas dotter Lina Olofsson för Helagotland om sorgen, avsaknaden av en mamma under sin uppväxt, och hur mycket det hade betytt om polisen hade kunnat klara upp brottet och binda en gärningsman till det bestialiska mordförsöket.

Nu bekräftar polisen att det reportaget var avgörande, för att någon skulle höra av sig med ny information.

– Vi fick in ett tips en tid efter det som vi bedömde var intressant, säger kriminalinspektör Rebecka Karlström och berättar att hon tillsammans med kollegan Niklas Ahlgren sedan årsskiftet jobbar intensivt med Stångautredningen.

undefined
Dottern Lina Olofsson berättade för Helagotland för precis ett år sedan om sorgen över att mordförsöket på hennes mamma inte klarats upp. Det ledde till att så avgörande tips kom in att åklagaren valde att återuppta den nedlagda förundersökningen.

Åklagare Susanne Wihlborg valde efter att tipset kom in våren 2024 att återuppta den förundersökning som lades ner tolv år tidigare.

2011 undersöktes DNA, som säkrats på föremål som fortfarande finns kvar i polisens förvar, från brottsplatsen utanför bowlinghallen i Stånga. På ett av DNA-spåren blev det träff.

– Vi höll förhör med den personen, och då blev det inte lika intressant, säger Rebecka Karlström och berättar att det nu är ett annat DNA-spår från brottsplatsen som polisen intresserar sig för:

– Det är från en person som är viktig i utredningen och som vi hittills inte har fått träff på. Vi kommer nu att topsa personer i utredningen och det hoppas jag att vi kan börja med i närtid.

undefined
Helagotlands artiklar har skapat stort engagemang, det märker polisen Rebecka Karlström och åklagare Susanne Wihlborg. De tror och hoppas att nya tips kan komma in efter att gamla vänskapsband från snart 30 år har försvagats.

Efter Helagotlands artiklar har en person hört av sig till redaktionen, med vittnesmål om ett möte där en namngiven person ska ha erkänt för honom att det var han som var gärningsmannen.

Polisen bekräftar att samma tips kommit även till dem, men att det är ett av flera och att det också krävs teknisk bevisning.

– Det räcker inte, vi måste få det bekräftat på annat sätt också och kunna leda det i bevis. Vi jobbar brett och det är farligt att låsa sig, säger Susanne Wihlborg som leder den nu pågående förundersökningen.

undefined
Åklagare Susanne Wihlborg leder förundersökningen, där kriminalinspektör Rebecka Karlström nu jobbar med att hålla förhör och ska topsa personer mot det intressanta DNA-spår polisen har säkrat från brottsplatsen.

Där ska nya förhör hållas, med både tidigare hörda men också nya namn i det omfattande utredningsmaterialet. Polis och åklagare hoppas att den som har information kring mordförsöket eller inblandade personer hör av sig.

– I synnerhet den person som ringde in anonymt och som jag själv pratade med 2011. Det var för knappa uppgifter och den personen blev aldrig förhörd, säger Rebecka Karlström och berättar att den tipsaren var en av flera som då hörde av sig.

Både hon och Susanne Wihlborg har besökt offret Monika.

– Det är en speciell känsla, att hon kanske förstår allt vi säger, men inte kan kommunicera. Det kanske hemskaste i det här är att hon har en berättelse i sig – som hon inte kan förmedla, säger Rebecka Karlström.

undefined
Kriminalinspektör Rebecka Karlström på brottsplatsen 2011, när förundersökningen senast var uppe.
undefined
Genom att vara så öppna man kan och berätta i media hoppas polis och åklagare att få in fler tips från människor som har en koppling till gärningsmannen.
undefined
Offret Monikas dotter Lina Olofsson är en av de som varit i kontakt med polisen sedan förundersökningen återupptagits.

Polisen uppmanar den som sitter på information att höra av sig, via 11414.

– Och be att få bli kopplad direkt till mig eller till Niklas Ahlgren. Sedan utredningen lades ner förra gången 2012 har jag tänkt och hoppats att det skulle komma in tips – och nu har det hänt. Vi ska verkligen göra vad vi kan, säger Rebecka Karlström.

Åklagare Susanne Wihlborg var med redan 1996 och konstaterar att engagemanget och viljan att lösa brottet är stort hos allmänheten, trots att det snart har gått 30 år.

– Det är förståeligt. Monikas barn var små när det hände och det finns familjer runt omkring som vill veta vad som hände deras mamma, säger hon.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!