Bygger upp Gute chark i Stånga

I höstas fick Kia Viken frågan om hon ville köpa anrika Gute chark i Sanda som försett gotlänningar med diverse godsaker i 25 år. Svaret blev ja och nu byggs verksamheten upp i gamla mejeriet i Stånga.

Premiär för packning av köttfärs i nya packmaskinen. Kia Viken och Kia Vester tycker maskinen fungerade över förväntan.

Premiär för packning av köttfärs i nya packmaskinen. Kia Viken och Kia Vester tycker maskinen fungerade över förväntan.

Foto: Sofie Regnander

Stånga2020-05-25 06:29

Tanken var väl egentligen att man redan i februari skulle vara i full gång med att producera Gute charks produkter i Stånga. Men nya ägaren Kia Viken skyndar långsamt och säger att man fortfarande befinner sig i en uppbyggnadsfas. Det är många nya recept och ny teknik att sätta sig in i.

– Vi tar en produkt i taget och lär oss den. Man måste lära sig maskinerna och känna på allt innan man drar igång för fullt, säger hon.

Kia Viken och hennes företag Lammboden Almungsgården flyttade in i det gamla mejeriet i Stånga för fem år sedan. Då styckade hon mest eget lammkött och tillverkade bland annat egen lammkorv. Men för tre år sedan fick hon frågan om hon ville ta över hela återtagsstyckningen från Visby slagteri. Det ville hon och verksamheten växte i Stånga. I höstas tackade hon även ja till att köpa Gute chark.

– Det är kul med nya saker och jag har svårt att säga nej när jag får ett erbjudande, skrattar Kia.

Hösten och vintern har ägnats åt flytt av maskiner och att lära sig hur de fungerar. Till sin hjälp har hon haft Gute charks tidigare ägare Robert Nilsson.

– Jag har fortfarande min "dagliga Robban". Jag ringer och frågar; hur var det man gjorde med den där maskinen?

Än så länge tillverkar man bara två av Gute charks produkter.

– Vi började med att lära oss tillverka det svåraste – blodpudding. Sedan tog vi den mest efterfrågade produkten – lammsmäcka. Härnäst ska vi lära oss tillverka Gute Charks grillkorvar och falukorv. 

Det var maskiner och recept Kia Viken köpte från Gute chark, inte namnet, så än så länge går Gute charks produkter under namnet Lammboden Almungsgården. Något nytt produktnamn hon inte tänkt ut än.

– Jag klurar lite på det. Lammboden var ju ett bra namn när man bara höll på med lamm. Men nu hanterar vi ju både nöt, lamm och gris, säger hon.

Kia Vikens nyinvestering genomfördes ungefär samtidigt som coronautbrottet. Och visst har hon märkt av att hennes kunder är mer avvaktande. Men äta måste man ju. Hon tycker att det har varit skönt att det har varit en lite lugnare period så att man har kunnat stöka med allt det nya. På företaget jobbar idag fyra personer. Alla bor i Stånga.

– Det är jättekul att kunna driva företaget i Stånga, på landsbygden och det är det många kunder som kommenterar och uppskattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!