Christer Olsén har tidigare med såväl underrättelsetjänst i Sverige som på säkerhetspolisen. I dag är han dock pensionerad, men besitter en bred kunskap om spionage och vilka metoder främmande makter använde under kalla kriget. Han sitter bland annat som ordförande för organisationen Sveriges Öga och Öra, som bland annat har som syfte att genom forskning och föreläsningar öka kunskapen rörande underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia under perioden 1900 – 1991. I torsdags föreläste Christer Olsén på Almedalsbiblioteket i Visby, och pratade då bland annat om att Gotland var intressant för främst öststaterna under kalla kriget.
– Gotland låg, och ligger, strategiskt bra till, och var såklart intressant. Det har absolut förekommit spioner från främmande makter här på Gotland under kalla kriget, med uppgift att kartlägga vad som funnits på ön, säger Christer Olsén.
En av dessa spioner var Günter Lamitski, anställd av Stasi i DDR.
– Han vet vi var aktiv på Gotland, och att han tog en del kontakter. Han uppgav att han var journalist och sportdykare, vilket ju var lämpligt för att få kontakt med människor, berättar Christer Olsén.
Enligt Olsén var Lamitski aktiv på Gotland främst under 1960-talet, och att han arbetade här under ett antal år.
– Han var väldigt aktiv med att knyta kontakter, bland annat med stridsflygare och spaningspersonal. Han fotograferade även i Visby hamn och skickade hem bilderna. Han var även aktiv på andra ställen i landet, och värvade bland annat en person i Karlskrona med kodnamn Apostel. Den personer lämnade bland annat ut telefonlistor från marinen till Lamitski.
Efter några års arbete i Sverige återvände Günter Lamitski till Tyskland, där han enligt Christer Olsén fortfarande bor kvar.
– Och vad jag vet är han inte dömd för någonting.
Var kommer ditt stora intresse för just spionage från?
– Jag har alltid varit intresserad av vad det är som driver de här människorna. Jag tänker att det borde vara världens tråkigaste jobb, i och med att man måste gå runt och vara rädd för att bli upptäckt hela tiden. Så det är förmodligen det intresset, kombinerat med ett stort historieintresse, som gör att jag vill ta reda på mer.