Regionledningen ”avvaktar och ser”

Regionledningen har inte framställt någon begäran om att få träffa utredaren som skissar på framtiden för Svenska spel. ”Vi bedömer att vi från Gotlands sida inte kan påverka någonting”, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson.

Väntar. "Vi har inte begärt att få träffa utredaren", säger regionrådet Björn Jansson (S).

Väntar. "Vi har inte begärt att få träffa utredaren", säger regionrådet Björn Jansson (S).

Foto: Rolf Jönsson

SPELUTREDNINGEN (GA)2016-02-02 09:15

Svenska spel är en stor och viktig arbetsgivare på Gotland. Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen, tycker att det är ett viktigt varumärke för den lokala arbetsmarknaden:

– Jobben på Svenska spel är så attraktiva att folk är beredda att flytta hit för att få arbeta där. De anställer högutbildade personer som ofta har en specifik kompetens. Det gör vår arbetsmarknad mer diversifierad, för vi har inte så mycket i det segmentet.

Att så många högutbildade personer finns på samma arbetsplats innebär också att Gotland är beroende av att den finns kvar:

– Om Svenska spel försvann tror jag att många av de anställda skulle flytta. Tappar vi 350 jobb någon annanstans kan de anställda ofta utbilda om sig och stanna kvar på Gotland. I Stockholm eller Uppsala skulle de här människorna vara högvilt, men på Gotland skulle de kunna få svårt att hitta andra jobb. Payex kan inte sluka alla, säger Jim Enström.

”För Gotlands skull borde våra kommunpolitiker engagera sig i det här”, förklarade en av de anställda när GA besökte Svenska spel för att tala om den pågående spelutredningen. Men från regionledningens sida väljer man att avvakta.

– Vi har inte begärt att få träffa utredaren. Vi bedömer att vi från Gotlands sida inte kan påverka någonting. Det är just nu ingen Gotlandsfråga, utan handlar ännu bara om spelmarknaden. Vi avvaktar och ser vad det blir för resultat. När vi har sett förslaget får vi agera, säger Björn Jansson.

Björn Jansson har dock, vid ett par tillfällen, diskuterat frågan med Svenska spels vd Lennart Käll, som har förklarat att Svenska spel står sig väl i konkurrensen. Björn Jansson väljer att tro på att det är så:

– Han kan absolut bedöma det bättre än jag. Det har inte blivit så illa när man gjort förändringar i andra monopolsituationer. När man införde reklam-tv stod sig public service ändå väl i konkurrensen.

Att Penninglotteriet utlokaliserades till Gotland var ett regionalpolitiskt drag, men när regeringen nu låter utreda en omreglering av spelmarknaden finns det inte med något regionalpolitiska perspektiv i utredningsdirektiven.

Är du orolig för att utredningen leder fram till en försäljning av Svenska spel?

– Det finns hela tiden en oro för att företagsledningar ska fatta beslut som påverkar saker och ting. Ingen vet vad som händer med Svenska spel i en konkurrenssituation. Om de inte står sig starkt kan det få negativa konsekvenser. Men om regeringen fattar beslut som får negativ påverkan på Gotland får de också ta ett ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om