I början av oktober släppte Riksantikvarieämbetet i samarbete med Lantmäteriet kartor över Gotland för äventyrsspelet Minecraft. Men delar av den virtuella kartan behöver fortfarande byggas upp och förfinas. Till det arbetet vill Riksantikvarieämbetet och Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen på regionen ha hjälp av gotländska skolelever.
– Vi vill titta på hur vi kan använda spelteknik för att göra barn och unga intresserade av historia och kulturarv, säger Pär Jonsson, chef på enheten för informationssystem på Riksantikvarieämbetet.
På kartan är viktiga delar av kulturarvet, så som ringmuren, domkyrkan och ruinerna i innerstaden, bortplockade för att eleverna ska få bygga dem. Man kommer även att be elever att bygga nya Wisbygymnasiet och kryssningskajen. När det gäller den sistnämnda får fantasin flöda fritt, eftersom kajen inte är färdigbyggd.
– Vi strävar efter att använda moderna verktyg i undervisningen. Spelet går att få in i undervisningen i många ämnen, till exempel historia och matematik där elever får beräkna volymer av hus eller kan gå ut och mäta i verkligheten, säger Johan Bard, IT-pedagog på Region Gotland, och fortsätter:
– Men Minecraft är inte pedagogiskt i sig utan det krävs en pedagogisk plan utformad av lärare för hur spelet kan användas som lärplattform.
För att få med lärare på tåget anordnar Riksantikvarieämbetet tillsammans med Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen på regionen workshops på Fenomenalen. Här lärs grunderna i Minecraft ut och man pratar om hur spelet kan integreras i undervisningen. Lärare från flertalet av Gotlands skolor deltar och får även själva göra ett antal övningar i spelet. Elsemarie Lithberg, lärare i första klass på Dalhem skola, försöker att lösa första uppgiften för dagen – att hitta Fenomenalen på kartan.
– Det är roligt, men svårt. Det blir nog mina elever som får lära mig hur man gör, säger Elsemarie Lithberg och skrattar.
Hon vill använda Minecraft i undervisningen för att visa eleverna att hon är intresserad av deras intressen.
– I första klass pratar vi mycket om våra närmiljöer, därför tänkte jag att eleverna ska få bygga Dalhem skola.
Med start på höstlovet kommer det att arrangeras en byggtävling för öns gymnasieelever där de får bygga vidare på det virtuella landskapet.
– I år blir höstlovet ett bygglov, säger Johan Bard.
Tävlingen, som heter ”Gutablock”, kommer att fortsätta till vårterminen då en vinnare koras. Både autentiskt återskapande och kreativitet kommer att premieras.
Iréne Rodebjer, speciallärare på Gråboskolan i Visby, räds inte nya tekniska utmaningar trots att hon, som hon själv säger, är nybörjare. För ett tag sedan gick hon en kurs i programmering och nu är hon intresserad av hur Minecraft kan användas i undervisningen.
– Jag är väldigt anti till spel, men jag är här för att bli motbevisad. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om programmering heller men det var jättespännande. Som lärare är det viktigt att hänga med i det eleverna håller på med.
En annan positiv aspekt med att använda Minecraft i undervisningen, tycker hon, är att det kan locka eleverna att lära sig mer om öns kulturarv.
– Det här är ett bra sätt att fånga barnens intresse för alla skatter som finns på ön, säger Iréne Rodebjer.