De Maecker: Vårdbesparingar ger stora konsekvenser

Nämnderna begär drygt 100 miljoner kronor i tilläggsanslag. Av dessa säger Alliansen nej till över hälften. För öns vård får ett avslag stora konsekvenser, enligt Stefaan De Maecker (MP).

På måndag ska regionfullmäktige rösta om nämndernas äskande om tilläggsanslag. Stefaan De Maecker (MP) är kritisk mot ett sparkrav i vården under återstående del av året.

På måndag ska regionfullmäktige rösta om nämndernas äskande om tilläggsanslag. Stefaan De Maecker (MP) är kritisk mot ett sparkrav i vården under återstående del av året.

Foto: Henrik Radhe

Sparkrav (GA)2018-11-16 07:30

Flera nämnder ber om extra pengar antingen för att klara årets budget, eller som ramförstärkning till nästa år. Totalt handlar det om mer än 100 miljoner kronor. Stora delar av dessa tilläggsäskanden avslås, nästan 65 miljoner, av olika orsaker. Till exempel ber tekniska nämnden om 2,4 miljoner kronor extra för underhåll av enskilda vägar, vilket avslås eftersom regionstyrelsen bedömer att det inte är rimligt att hinna göra arbetet i år. I stället får de kompensation i nästa års budget till detta.

Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, och socialnämnden, SON, begär 35 respektive 20 miljoner kronor för att klara årets budget, detta säger Alliansen också nej till.

– Ska vi kunna ha en långsiktigt hållbar ekonomi i regionen måste nämnderna jobba med att minska nettokostnadsutvecklingen. Det är partierna eniga om, och då är det ologiskt att SON och HSN får lov att överskrida sin budget, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Den rödgröna oppositionen har reserverat sig mot flera av dessa avslag och vill i stället att till exempel HSN, som har bett om 35 miljoner extra, ska tillåtas gå med underskott för att klara sin verksamhet. Detta förhållningssätt har även tidigare använts, även om partierna är överens om att nämnderna måste fortsätta sitt arbete med att minska utgifterna.

Stefaan De Maecker (MP), ordförande för HSN, tycker att Alliansens nej är svårtolkat. Han menar att ett beslut i fullmäktige om att nämnden inte får överskrida sin budget skulle få stora konsekvenser för verksamheten.

– Den logiken bör innebära att nämnden måste spara 35 miljoner kronor under återstående tid av året. Det skulle få förödande konsekvenser för medarbetarna och framför allt för patienterna. Det skulle till exempel betyda att vi inte kan flyga ambulanshelikopter och får ställa in icke livshotande operationer, säger han.

Eva Nypelius säger att de inte kommer att komma med förslag på några sådana åtgärder. I stället innebär deras avslag att nämnden ska fortsätta jobba med sin ekonomi, menar hon.

– Jag har full förståelse för att det inte går att göra snabba åtgärder och spara 35 miljoner. Men det är ett problem om vi säger okej att nämnden får gå med underskott på det här sättet, de har ansvar för ekonomin året ut, säger hon.

På regionfullmäktige på måndag ska beslut tas i ärendena.

Tilläggsäskanden nämnderna

Hälso- och sjukvårdsnämnden begär ytterligare 35 miljoner kronor.

Socialnämnden begär ytterligare 20 miljoner kronor.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden begär 2 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämnden begär 10 miljoner kronor extra.

Valnämnden begär drygt 1,5 miljoner.

Överförmyndarnämnden begär 535 000 kronor.

Tekniska nämnden begär över 30 miljoner kronor.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om