Sjuksköterska: Det är totalt emot patientsäkerheten

Sommarvikarier på lasarettet vittnar om kaos och bristande rutiner som strider mot patientsäkerheten, men ledningen är oförstående till kritiken. "Jag är trygg med de rutinerna vi har", säger sjukhuschefen.

Patientsäkerhet. Vikarier på lasarettet i Visby är oroade över patientsäkerheten.

Patientsäkerhet. Vikarier på lasarettet i Visby är oroade över patientsäkerheten.

Foto: Malin Stenström

Sparkaos2016-07-14 16:02

Sjuksköterskor som sommarvikarierar på Visby lasarett efterfrågar struktur och riktlinjer, då det upplevs vara kaos i verksamheten.

– Jag har jobbat på andra större sjukhus i Sverige och har aldrig varit med om något liknande. Det som sker här är totalt emot patientsäkerheten. Hälften av patienterna får inga id-band på akuten, vilket leder till att man inte vet vem som är vem och hur medicinen ska doseras. Kollegorna här berättade att detta var en följd av sparkravet och att det kostar fem kronor att trycka upp id-banden till patienterna, så att man nu har bestämt sig för att spara in på dem. Det är jättekonstigt, säger en av de vikarierande sjuksköterskorna, som vill vara anonym.

Vikarien upplever även hög arbetsbelastning och en stor ovisshet på den aktuella avdelningen.

– Jag är van vid struktur, för min del är det här helt sjukt. På min förra arbetsplats var vi 5 anställda som ansvarade för 28 personer, här är vi 2 på 30. Ingen chef har introducerat sig heller och ingen av de anställda vet vem som är chef här, säger sjuksköterskan.

Bristen på tillgängliga chefer är inget nytt och Therese Annas Ljung, ordförande för vårdförbundet Gotland, har drivit frågan om en tydligare struktur under en längre tid.

– Det här med att det inte finns någon tillgänglig chef har jag tagit upp i hälso- och sjukvårdsförvaltningens samverkan. Vi har drivit en aktiv frågeställning hela året då det uppfattas som otydligt och ostrukturerat av våra medlemmar. Maria Dalemar säger att det redan finns rutiner, men jag vet inte var information om de rutinerna stannar, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar menar att det inte finns några oklarheter.

– Alla vet vem man ska kontakta i ordinarie verksamhet i alla fall. Det kan jag inte tycka är otydligt alls. Förstår man inte vem som är chef får man prata med den som har anställt en. Och när det kommer till sparbeting på id-banden är mitt svar: nej, nej nej! Det finns en rutin för hur id-märkningen, men hur den ser ut vet inte jag, säger hon.

Åsa Hedqvist, resursområdeschef för öppenvård och vårdadministration, menar att hon inte har hört talas om att patienter skickats vidare från akuten till andra avdelningar utan id-band.

– Tidigare har alla patienter fått id-band, men det är onödigt. Sedan i våras får bara de som ska läggas in och de som inte har fullskalig syn, talförmåga eller hörsel ett band. Men det är inga konstigheter, man får ju inget band på vårdcentralen heller. Om vissa som har gått vidare till andra avdelningar inte har fått band är det en avvikelse, men det är inget jag har nåtts av. Det är ett internt missförstånd i såna fall. Jag är trygg med de rutinerna vi har, men det är viktigt att de följs. Vi har haft liknande avvikelser tidigare till följd av hög belastning, men att det skulle ha hänt nu har jag inte fått någon information om, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om