Förra årets extremt torra sommar på Gotland genererade ett nytt rekord för skogsbrandflyget, som vid behov dagligen kan flyga sin bevakningsrunda över Gotland där man spanar efter bränder i skog och mark. 387 timmars flygtid nådde brandflyget upp till förra sommaren – ett normalår brukar ligga på runt 100 timmar, enligt Jan Åhlberg, länsflygchef vid Frivilliga Flygkåren på Gotland som bemannar brandflyget på uppdrag av räddningstjänsten.
– Om det behövs utifrån risknivåerna räknar vi med att vara igång med flygningarna från den 1 maj, säger han.
Årets upphandling av brandflyget är nu klar. Upphandlingen görs av länsstyrelsen, medan verksamheten finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det är MSB som tillsammans med SMHI bedömer väderläget och behovet av skogsbrandflyget under sommaren. På Gotland används tre mindre flygplan som hyrs av Gotlands flygklubb, och alltså bemannas av Frivilliga flygkåren. Vid behov genomförs en eller två flygningar per dag över Gotland. Planen står i direktkontakt med SOS Alarm och larmar räddningstjänst om de upptäcker en misstänkt brand.
– När väderläget bedöms som extremt torrt genomför vi två flygningar per dag. Vi kör ett högervarv över Gotland och Sandön i vår spaning och det tar lite drygt två timmar per tur, säger Jan Åhlberg.
På Gotland arbetar ungefär 30 personer totalt inom brandflyget i form av piloter, spanare och mekaniker.
– Var 50:e flygtimme behöver planet också service så förra sommaren gick mycket tid åt till det, förklarar Jan Åhlberg.
Förra året var läget tufft, och det var bara enstaka dagar något brandflyg inte behövdes över Gotland.
– Det var egentligen bara vid midsommar som det var uppehåll någon dag på grund av regnskurar, annars flög vi varje dag, säger Jan Åhlberg.
Förra årets flygningar höll på från mitten av maj till mitten av augusti.