Återvinning och kompostering minskar

Gotlandshem har länge satsat hårt på det egna miljöarbetet. Men färsk statistik visar att några mätbara mål fortfarande inte uppfylls.

Bättre miljö. Fler sådana här miljöhus ska göra sopsorteringen både lättare och trevligare för Gotlandshems hyresgäster. Något som man tror kommer leda till bättre och ökad återvinning.

Bättre miljö. Fler sådana här miljöhus ska göra sopsorteringen både lättare och trevligare för Gotlandshems hyresgäster. Något som man tror kommer leda till bättre och ökad återvinning.

Foto: Jenny Nilsson

SOPSORTERING (GT)2016-03-19 05:30

Ett av fjolårets miljömål inom avfall var att mängden återvinning, alltså hur mycket som sopsorteras, skulle öka med två procent. I stället minskade återvinningen (mätt i ton) med fem procent. När 2014 summerades förra året, var läget ett annat med en 15 procentig ökning i sopsorterandet. Gotlandshems miljösamordnare, Agneta Blommark, ser inte årets minskning som något anmärkningsvärt.

– Det är framförallt mängden tidningar och pappersförpackningar som minskar. Det kan ha sin förklaring. Jag tror att vi konsumerar mindre papperstidningar till exempel. Kanske lämnar allt fler sina pappersförpackningar redan i affären om man har handlat något, säger hon.

Papper, plast, metall och glas återvinns dock i allt större utsträckning. Och under förra året minskade den totala mängden avfall (fördelat på kompost, brännbart och blandat avfall). Det såg värre ut året innan, med en ökning av totalavfallet utom för det komposterade. De nya siffrorna, som presenteras i Gotlandshems årsredovisning för 2015, visar även de på minskad kompostering bland bolagets drygt 5 000 hyresgäster.

Något som inte behöver tolkas negativt, enligt Agneta Blommark, trots att Gotlandshems egna mål är att öka komposteringen.

– Vi kanske slänger mindre mat helt enkelt. Det viktiga är att den totala mängden avfall har minskat.

Vad som ligger bakom resultaten är svårt att veta. Men Agneta Blommark säger att man tittar noga på siffrorna och försöker analysera det som går. En åtgärd som har gett konkreta resultat är att bygga fler så kallade miljöhus. De senaste åren har Gotlandshem bytt ett antal avfallsskåp mot husen, där hyresgästerna kan se vad som slängs i varje sopkärl.

– Där har vi faktiskt sett skillnad. I miljöhusen står avfallskärlen fritt och det är lättare för hyresgästen att se vad som ska slängas i respektive kärl, då man kan titta ner i det. Och det är en trevligare och renare miljö att vistas i, säger Agneta Blommark.

Gotlandshems miljösamordnare tycker att hyresgästerna redan är duktiga sopsorterare. Fokus ligger framöver på att bygga fler miljöhus och fortsätta informera när det behövs. Men att klara årsmålen är ändå viktiga faktorer i Gotlandshems totala miljöarbete. Nytt är att man jobbar efter en ny strategi som bygger på Sveriges miljökvalitetsmål, samma som regionen jobbar mot.

– Vi bryter ner målen så att de passar vår verksamhet. Vårt fokus är en sund och klimatmedveten boendemiljö för våra hyresgäster. Men också att vi bygger miljövänligt och väljer klimatsmarta alternativ, säger Agneta Blommark.

Miljömålen

Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för miljömålen i länet. På länsstyrelsen hemsida kan du följa Gotlands läns miljöövervakning och uppföljning av miljömål. Uppdraget har fokuserats kring det strategiska, framåtsyftande arbetet och samverkan med både Region Gotland, ideell sektor och näringslivet organisationer. Länsstyrelsen ska därtill även utveckla sitt arbete med att integrera miljömålen i det regionala tillväxtarbetet.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!