I dag går mängder av gotlänningar på semester. Det innebär för många att träffa släkten, vänner och att hänga på stranden. Alltid ska det ätas och ibland tryter inspirationen.
– Jag blir också trött på den mat jag gör hemma, avslöjar kocken Olle Broström.
För att fylla på med inspiration brukar han åka till affären och spana in vilka råvaror som finns på hyllorna. Men att alltid vara förberedd, och ha ett välfyllt skafferi med basvaror underlättar sommartid.
– Så att du inte behöver trolla med ingenting. Mycket ligger i planering, men också i att det inte behöver vara så svårt eller komplicerat, säger han.
När grillen ska tändas menar Olle Broström att flintasteken gärna kan bytas ut mot kyckling, fisk, eller varför inte grönsaker.
– Zucchini, snittade och halverade på längden, är väldigt gott att grilla hårt med mycket salt, säger han.
Till det äter han gärna en spetskål eller vitkål tillagad i ugnen på 200 grader.
– Den blir kolsvart. Man får känna med en sticka i roten när den är mjuk och skala av det svarta, säger han och tipsar om kaprismajonnäs, ramslök eller stekt kål mixad som en kräm till.
Olle Broström är just nu insnöad på gotlandslinser i en sallad, eftersom de är svåra att få tag i går de att byta ut mot belugalinser med smält gul lök, hackad persilja och färska örter.
– Man ska ha ambitioner, men det behöver inte vara så komplicerat för att det ska bli gott, säger han.
Riktigt goda mackor på surdegsbröd, sitter också bra som sommarmat. De kan göras kvällen innan, för den som vill iväg tidigt och slippa kön till Fåröfärjan.