I elskåpet ute på gården visar en liten pil på displayen om Torgny Hellström köper eller säljer el. Inne i köket lagar Tove middag, medan barnen Sanna och Adam läser läxor och tittar på film. Eftersom solen skiner och pilen pekar åt rätt håll, är deras elförbrukning för stunden gratis. Hemligheten är de solpaneler på lagårdens södertak som sedan i vintras levererar den el som familjen inte gör av med vidare ut på Geabs nät.
– Det är överskottet vi säljer, förklarar Torgny Hellström.
På gården bor fyra generationer, från farmor Tora som är äldst till hennes barnbarn Adam som är yngst. Tanken på att investera i solpaneler hade funnits ett tag. Torgnys farfar köpte tidigt vindkraftsaktier och på åkrarna intill gården odlas salix, energiskog som blir flis, till det egna behovet men som också säljs för att eldas i värmekraftverket i Visby.
– Det var på torgdagen i fjol som vi bestämde oss för att satsa på solel. Vi fick pris och offert och den 8 december var allt inkopplat, säger Torgny Hellström.
60 solpaneler på tillsammans drygt 16 kilowatt kostade 230 000 kronor. Strax innan sommaren betalades det statliga stödet ut och 30 procent av investeringskostnaden kom tillbaka.
– På sju år ska jag ha betalt av anläggningen, om det fungerar som vi tänkt, säger Torgny Hellström.
Familjen i Burs blev en av snart 500 mikroproducenter av el på Gotland.
– Jag tycker det känns bra att göra något för miljön, säger Torgny Hellström.
Störst lönsamhet är att själv göra av med den el som solen ger.
– Då slipper man köpa ström och man slipper moms och skatt, säger han och berättar att panelerna började leverera så snart de kopplats in.
När vårsolen började skina steg produktionen. Maj var bäst, därefter kom en kanonsommar för solelsproducenter.
– Andra kvartalet gick plus minus noll. Den el som producerades täckte nätavgifter plus ström som vi köpte in. Då hade jag dessutom haft gratis el, men så bra ser det inte ut alla kvartal, säger Torgny Hellström.
Intresset från vänner och bekanta har varit stort. I sommar har även grannarna investerat i solpaneler. Många är nyfikna och Torgny Hellströms råd är att se över och eventuellt byta dåliga plåt- eller tegeltak innan en panel sätts upp. Byråkratin tycker han var minimal, så gott som utan krångel.
– Varje månad kommer en faktura på den el vi köper, och en utbetalning på den el vi säljer, säger han.
När solen skiner dagtid är det lönsamt att köra tvättmaskiner och diskmaskiner. I bästa fall lämnar strömmen inte gården. Familjen har också sett över och bytt ut alla glödlampor i hemmet till lågenergilampor.
– Det känns bra att vi kan producera det vi behöver själva, istället för att köpa, säger Tove Hellström.