– Det är barnfamiljerna som flyttar hit, när de äldre säljer sina hus och flyttar mot stan. För några år sedan var medelåldern högre än i den genomsnittliga socknen, men nu är ett generationsskifte på gång i Eskelhem.
Det säger Ida Stenström, ordförande i föräldraföreningen i Eskelhem skola och bosatt med man och sina två barn i socknen sedan 2004.
Hon har kompisar som valt att bygga hus.
– Absolut väljer folk att flytta hit, tomtpriserna sjunker när man kommer en bit utanför stan. Eskelhem är en trevlig och fin socken att bo i. Nära till Klinte, till havet och stranden på Tofta, säger Ida Stenström.
Att det finns fungerande skola och förskola, menar hon, är jätteviktigt.
– Skolan gör att folk vill flytta hit och att hela bygden lever, säger Ida Stenström.
För sockengemenskapen anordnar bygdegårdsföreningen bland annat pubkvällar, dans och bjuder in till teaterarrangemang.
– De jobbar för att det ska hända saker i socknen, säger Ida Stenström.
Johan Thomsson är född i Eskelhem. Första januari tog han över gården Kvarne med 65 mjölkkor. I maj väntar han och Mikaela Nilsson sitt första barn. Hon är uppvuxen i Visby, men stortrivs bland alla djur på landet.
– Eskelhem är väldigt centralt, man kommer bort från stan men det är ändå inte långt bort och bra och trevligt, säger Mikaela Nilsson.
En ökad inflyttning är inte hela förklaringen till Eskelhems fantastiska siffror de senaste åren. Till största delen är förklaringen administrativ. När Region Gotland för tre år sedan digitaliserade sitt register över vilken socken öns fastigheter ingår i var Eskelhem en av de stora vinnarna. När registret korrigerades flyttades flera fastigheter över till Eskelhem, på Toftas bekostnad.
2015 års stora vinnare blev Bäl, inte bara för att socknen ökade mest procentuellt sett utan kanske ännu mer för att det var sju år sedan socknen senast redovisade en ökning.
2014 var det ovanligt många socknar som hade ökad folkmängd, och den trenden fortsatte under 2015. En förklaring till det är att Gotlands folkmängd ökat två år i rad. Fjolårets plus med 136 personer var den största ökningen på tio år. Vid årsskiftet var 57 391 personer folkbokförda på Gotland.
Visbys folkmängd ökar dock i snabbare takt än Gotlands, vilket visar på en pågående inflyttning från övriga socknar. Sedan millennieskiftet har folkmängden i Visby ökat med nära 2 000 personer, varav 1 300 sedan 2010. Ökningen de senaste sex åren motsvarar folkmängden i öns 15 minsta socknar.
Under 2015 ökade Visby med 153 personer, tillräckligt för att passera gränsen 24 000 invånare.
Ser man utvecklingen sedan 2010 är läget mer bekymmersamt för flera socknar. Folkmängden har minskat i 64 socknar och varit oförändrad i en. Bara i 27 socknar har folkmängden ökat de senaste sex åren.
Att Tofta minskat mest sedan 2010 har sin förklaring i justeringen av fastighetsregistret. Andra socknar som minskat kraftigt de senaste åren är Rone (-62), Fårö (-53), Othem (-58) och Havdhem (-47).
Att allt fler dras till centralorten visar sig inte bara i Visbys folkmängd. Grannsocknarna Västerhejde och Väskinde hör till de som ökat mest de senaste åren. Fortsätter den utvecklingen kommer hälften av Gotlands befolkning att bo i Visby, Väskinde och Västerhejde inom några år.