Människan som gör stränderna fina

Ett av Gotlands kännetecken är öns vackra stränder, men ofta ligger det en hel del jobb bakom det. Nu är en av de mest intensiva perioderna för att rensa stränderna.

Innan stranden är full. Ulf Sandberg berättar att han inte är den enda som befinner sig tidigt på stranden. Ibland ser han lite äldre personer som kommer ner vid halv sex på morgonen och doppar sig.

Innan stranden är full. Ulf Sandberg berättar att han inte är den enda som befinner sig tidigt på stranden. Ibland ser han lite äldre personer som kommer ner vid halv sex på morgonen och doppar sig.

Foto: Tobias Wallström

Snäck2016-07-22 05:30

I fem år har Ulf Smedbergs maskiner brummat runt på stränderna innan badsugna gäster kommer. I går satte han igång med att rensa bort släke klockan fyra på morgonen vid Snäckvikens bad. Lukten av alger som börjar ruttna i solen liknar han vid avlopp.

– Det är jättevidrigt. Grönslick luktar värst, den påminner om avlopp eller ruttna ägg, säger Ulf Smedberg.

Grönslicken är knallgrön och ser ut som långhårig mossa och den är rätt vanligt på Gotlands stränder. Den är svår att få upp med de verkyg han använder.

– Det är som att få upp välling med en gaffel, säger Ulf Smedberg.

Gotland har cirka 800 kilometer kustremsa. Av det är ungefär 70 kilometer sandstränder och ungefär 30 kilometer av dem rensas, enligt Ulf Smedberg. Hans företag rensar drygt 2 mil av dem, vilket utgör 14 stränder från Fårö ner till Ljugarn.

– Stränderna rensas med hjälp av miljöpengar eller med insatser från näringslivet, säger Ulf Smedberg.

Att hålla stränderna fina och rensa dem från alger innebär att kväve och fosfor tas upp ur havet.

– Det är en miljöinsats. Men det är även bra för besöksnäringen. Folk är bortskämda i dag, de är så vana vid alla fina stränder som finns i Europa. Att komma hit och vada i släke upp till knäna är inte så kul, säger Ulf Smedberg.

Utöver att rensa stränderna på alger pistar han även fyra stränder, vilket innebär att han rensar bort smågrus och sten.

– Gruset är inte skönt att gå i med bara tassar, säger han och pekar på småstenarna i sanden.

Tidigare rensade han även regionens stränder, men i våras bestämde de sig för att de ska klara sig själva.

– En del blir inte alls rensade nu. I höstas var stränderna helt perfekta efter att jag rensat dem i tre år, så det är tråkigt att man ger upp det, säger han.

Även om inte jobbet är så lönsamt tycker han att det är skönt att göra en insats.

– Jag jobbar 7-8 timmar varannan dag med det här. Men det spelar inte så stor roll när jobbet är ens hobby. Jag trivs vansinnigt bra vid havet. Jag har varit mycket på stränder och vindsurfat när jag var ung, det är kul att ge något tillbaka, säger Ulf Smedberg.

Han tycker att höjdpunkten med jobbet är att möta alla människor.

– Jag träffar en massa folk som är jätteglada och positiva, säger han.

Han berättar om en äldre dam som ville tacka för att hans arbete hade gjort det lättare för henne att ta sig upp på en hög platå i ena änden av stranden.

– Jag vet inte hur många gånger hon skulle tacka, hon var jätteglad. Då svajar man till lite och det är nästan så att man blir rörd. Allt är inte pengar, utan det är viktigt att folk blir glada och nöjda, säger Ulf Smedberg.

Fakta

Ulf Smedberg rensar stränder året runt. Sommaren är mest intensiv, men de mesta av algerna kommer med höststormarna i oktober och november eller när isen släpper i februari och mars.

Det är viktigt att ta hand om algerna direkt, annars kan de hamna under sand som sköljs upp på stränderna, vilket försvårar arbetet betydligt.

Utöver att sköta stränder sysslar Ulf Smedberg med lantbruk, skogsbruk och vattenbruk.

Källa: Ulf Smedberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om