Gotland toppar listan över anmälda jaktbrott

Gotlands län toppar listan över anmälda jaktbrott i landet. I stort sett handlar det uteslutande om smitning från viltolyckor.

Johan Thomsson, ordförande i Jägareförbundet Gotland.

Johan Thomsson, ordförande i Jägareförbundet Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

smitningsolyckor2017-09-27 07:10

Under 2016 anmäldes på Gotland 71 brott mot jaktlagen, vilket var en liten minskning från året innan.

Johan Thomsson, ordförande i Jägareförbundet Gotland, påpekar att i stort sett alla anmälningar om brott mot jaktlagen handlar om smitningar från viltolyckor.

– Jag känner inte till något annat jaktbrott än viltolyckorna, men något enstaka kanske det finns, säger han och fortsätter:

– Man kan ju tycka att polisen kunde hitta en annan kod istället för att koda dem som jaktbrott för det smutskastar ju oss jägare en hel del.

Varför tror du Gotland ligger i topp?

– Det har med polisens växel att göra. En del skiter högaktningsfullt i att ringa över huvudtaget, men en del som jag varit i kontakt med har sagt att de suttit upp till 45 minuter i telefonkö och då kan jag förstå att man lägger på.

Men många struntar också i att anmäla olyckorna.

– Vi hade en helg då vi hade sju viltolyckor och sex av dem var smitningar. Då springer siffrorna iväg ganska snabbt.

Tror du att folk är sämre på att ringa in på Gotland?

– Nej, det är vi nog inte men de uppdagas. Om du kör på E4:an och det ligger i ett dött djur i diket så är det ingen som bryr sig. Om någon ser ett dött rådjur hemma på Gotland så ringer de till någon av oss och sedan kollar vi med polisen och är det inte anmält som olycka så anmäler vi det. Det tror jag är skillnad på Gotland och övriga landet. Vi är nog duktigare på att ta hand om viltet.

Lars Jonsson, viltolyckssamordnare vid Polisen i Stockholm, bekräftar att Gotland i stort sett inte har några andra jaktbrott än smitningsolyckor.

Han har också hört att en det klagas på väntetiderna i polisens växel och förstår att det kan kan vara ett problem.

– Så här funkar det: du ska ringa 112 och tala om vad som hänt. Sedan vidarekopplar SOS till ledningscentralen i Stockholm.

Hos ledningscentralen finns två telefonlinjer, en "röd" för akuta ärenden och en "svart" när det inte handlar om personskador.

– I den röda telefonen ska de svara inom 15 sekunder och i den svarta telefonen är målsättningen att de ska svara inom två minuter. Men en fredag- eller lördagskväll ringer det oavbrutet hos dem och då kan det ta längre tid, säger Lars Jonsson.

Anmälda brott mot jaktlagen på Gotland

2013: 41

2014: 55

2015: 77

2016: 71

Amälda brott mot jaktlagen 2016

Gotlands län: 71

Östergötlands län: 57

Västra Götalands län: 56

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om