De blev mästare på glass för en dag

I den gastronomiska världen handlar det inte i första hand om att äta maten utan att veta hur den tillagas och det var just det som gottegrisarna fick lära sig på Guteglass i helgen i Barlingbo.

Foto: Fotograf saknas!

SMAKRIKT (GA)2019-04-29 13:31

I helgen hölls Gotland Gastronomy med olika erbjudanden om matupplevelser. Folk kunde vara med och baka surdegsbröd, utforska tryffelns magiska värld, träffa fjällkorna i Puttersjaus och många andra saker som är kopplat till mat.

På Guteglass i Barlingbo hade företrädesvis barnfamiljer samlats för att utforska glassens värld.

– Vi har haft fyra grupper här. det har varit fullt, säger Klara Schutz och berättar att det här är andra året de bjuder in folk som vill bli sin egen glassmästare för en dag.

Hela gruppen, klädd i engångsskläder från topp till tå, fick först en genomgång om hur själva grundsmeten gjordes. Mjölk, grädde, ägg och socker är basen. Efter det fick alla deltagarna smaksätta sin egen glass och göra etiketter.

– Jag har tagit strössel, marängsviss, marschmallows och kolasås med lakrits, berättade Pelle Lundberg.

Han och mamma Anna hjälptes åt att blanda smakrörar med vaniljglass.

Guteglass som funnits sedan 1982 erbjuder 22 olika smaker, allt från traditionella smaker till lite mer vågade varianter.

– Årets skeppsglass innehåller morot och kardemumma, berättar Klara Schultz.

Guteklass använder bara ekologiska råvaror med ett undantag.

– Det är salmbären som växer vilt, säger hon och förklarar att de därmed inte har den ekologiska odlingsstämpeln.

Syftet med arrangemanget är att visa vilket hantverk det är att göra glass

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om