The culinary olympics pÄgÄr som bÀst i Stuttgart, 2000 kockar, bagare och konditorer frÄn hela vÀrlden gör upp om de Àdlaste medaljerna i flera olika klasser.
Zsuzsanna Deåk, ungerska som sedan tre Är bor i Slite, stÀllde med sina bakverk upp i klassen "culinary artistic" och bedömdes dÀr till en bronsmedalj.
Det Àr sÄ det gÄr till, domarna bedömer de bakverk var och en skapat i hemmet och transporterat till mÀsshallen i Stuttgart. Det Àr alltsÄ flera tÀvlande som kan nÄ de olika medaljnivÄerna.
Zsuzsannas svenska fika tog sig alltsÄ till bronsnivÄ i den klass som innehöll runt 200 tÀvlande.
â Jag Ă€r jĂ€ttenöjd, jag hoppades ju pĂ„ medalj. Domarna tyckte mina bakverk var annorlunda och att de var tekniskt bra utförda, berĂ€ttar hon.
Med socker och gelatin som huvudingredienser hade hon gestaltat det svenska fikat. Kakor, bullar och smörgÄstÄrta, tallrikar, kaffekoppar, en vÀxt, havet som bakgrund och en fartygsreling, allt lika Àtbart Àven om det i första hand handlade om skÄdebröd.
Ănda sedan konditorsutbildningen i Ungern har Zsuzsanna Ă€gnat sig Ă„t sitt skapande. Vanliga tĂ„rtor och bullar Ă€r för enkla, nĂ€r hon gör en tĂ„rta slutar det i regel som ett konstverk.
â Vanliga prinsesstĂ„rtor kan man ju köpa pĂ„ Ica, som hon sĂ€ger.
Tillsammans med maken Gåbor Àr Zsuzsanna för nÀrvarande pÄ vÀg Äter till Gotland. Hon sÀnder, sÀger hon, en tacksam tanke till sÄvÀl honom som övriga familjen och andra som stöttat hennes olympiska satsning.
â Det var verkligen roligt. Jag Ă€r sĂ„ jĂ€ttenöjd, sĂ€ger hon.