EU-regler kan påverka förlängt täkttillstånd

Om regeringen vill ändra reglerna för att kunna ge Cementa förlängt täkttillstånd kan det innebära att man måste göra avsteg från EU:s regelverk när det gäller vatten, Natura 2000 och artskyddet.

Länsstyrelsen har svarat på en remiss om ett lagförslag för att kunna förlänga Cementas täkttillstånd.

Länsstyrelsen har svarat på en remiss om ett lagförslag för att kunna förlänga Cementas täkttillstånd.

Foto: Åsa Sveds

Slite2021-09-03 18:20

Det framgår av det remissvar på regeringens promemoria ”Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall” som länsstyrelsen på Gotland med kort varsel tagit fram. Bakgrunden är regeringens vilja att göra det möjligt att förlänga Cementas täkttillstånd i åtta månader. Det i sin tur handlar om en oro att olika branscher inte ska få tillräckligt med cement för att bygga hus, vägar och liknande. 

Efter att regeringen gjort en snabbutredning för att ändra lagen har bland annat länsstyrelsen på Gotland svarat på promemorian. 

– Vår uppgift är att redovisa sakförhållanden, säger landshövding Anders Flanking. 

– Vi tar inte ställning till om lagförslaget är rätt eller fel. Vår uppgift som remissinstans är att upplysa om vilka omständigheter som gällde när man fick täkttillståndet 2010 och vilka regler som inte fanns med då. Det som tillkommit är saker man måste ha med sig när man ska bedöma om en förlängning av täkttillståndet, säger han.

Länsstyrelsen räknar upp tre punkter inom EU:s regelverk som kan påverka möjligheten att förlänga Cementas nuvarande täkttillstånd. 

Det handlar om tillämpningen av EU:s ramdirektiv för vatten, om Natura-2000 bestämmelserna och artskyddsförordningen. I alla dessa fall finns det nya regler som inte prövades i samband med att Cementa fick sitt täkttillstånd 2010.

 När det gäller vattnet konstaterar länsstyrelsen att statusklassningen för vatten sedan 2017 försämrats från bra till otillfredsställande när det bland annat gäller förhöjda salthalter. Betydande påverkansfaktorer på vattenförekomstens status är bortpumpning av stora mängder grundvatten till följd av täktverksamhet och kommunal dricksvattenproduktion, skriver länsstyrelsen i remissen. 

Nu gällande tillstånd har inte prövats utifrån Natura 2000-bestämmelserna efter att området utvidgats vid Bojsvägar och Hejnum Kallgate som ligger nära Filehajdar-brottet. Båda områden är våtmarker med känslig hydrologi.

Någon prövning av artskyddet har inte heller gjorts i samband med nuvarande täkttillstånd. Det innebär att man kan behöva utreda frågan om artskyddsdispens. 

– I själva lagförslaget har vi inte fullt ut tagit ställning till de juridiska förutsättningar och inte heller hur det kan påverka den regionala utvecklingen, säger Anders Flanking. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!