Juristerna kritiska till Cementalösningen

Regeringens försök att rädda Cementas kalkstensbrytning i åtta månader till, mottogs inte väl av juristerna. ”Det är ett sätt att runda domstolarna som vi inte tycker är trevligt, sett ur svensk rättstradition”.

Inträngning av saltvatten vid Cementas brytning av kalksten är en anledning till att länsstyrelsen ifrågasätter ett förlängt tillstånd.

Inträngning av saltvatten vid Cementas brytning av kalksten är en anledning till att länsstyrelsen ifrågasätter ett förlängt tillstånd.

Foto: Åsa Sveds

Slite2021-09-17 18:10

Det säger Niclas Johannisson, som är lagman vid Vänersborgs tingsrätt och har lämnat ett remissvar om regeringens förslag att ändra lagen så att Cementas tillstånd kan förlängas.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade i juli Cementas ansökan om nytt täkttillstånd. Nuvarande tillstånd löper ut den 31 oktober. Det finns dock fortfarande sten kvar att bryta, och för att förhindra att Sverige drabbas av brist på cement har regeringen ingripit och vill förlänga nuvarande tillstånd i åtta månader. 

Promemorian ”Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall” har skickats ut som remiss till många olika instanser med krav på svar inom fyra dagar. 

Lagrådets erfarna jurister är kritiska till förslaget och konstaterar att det strider mot grundlagen. Vänersborgs tingsrätt där en mark- och miljödomstol ingår, har också sagt nej.

– Vi avstyrker förslaget. En prövning har gjorts i domstol som avvisade ansökan. Att då regeringen lägger en proposition för att ändra lagen är att runda domstolarna, säger Niclas Johannisson som inte tycker att regeringen ska blanda sig i domstolsärenden.

Enligt honom finns det anledning att kritiskt granska hur robust det svenska rättssystemet är och hur rågången upprätthålls mellan domstolars uppgifter och andra offentliga organ.

EU-reglerna har skärpts sedan Cementa beviljades täkttillstånd 2010. Det innebär att en förlängning av tillståndet kan göra att man inte följer de nya krav på miljöhänsyn som numera ingår vid täkttillstånd.

Länsstyrelsen på Gotland har i sitt remissvar påtalat att ett förlängt täkttillstånd kan innebära att man måste göra avsteg från EU:s regelverk när det gäller vatten, Natura 2000 och artskyddet. Bland annat har länsstyrelsen konstaterat betydande påverkansfaktorer på vatten sedan 2017 med förhöjda salthalter. 

Planen var att regeringen skulle lägga en proposition om lagförslaget redan på tisdag men efter hård kritik är det oklart om och när den kommer.

Om lagförslaget går igenom och Cementa söker och får förlängning av regeringen, kan ytterligare ett steg tas.

– Då har vi en möjlighet att klaga på beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen och pröva om beslutet är förenligt med grundlagen, säger Niclas Johannisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!