Havsvatten kan rinna i Slitekranar

Koka kaffe och vattna gräset med havsvatten. Det kan bli verklighet för Sliteborna om några år. Brist på grundvatten tvingar regionen att söka nya lösningar.

Bertil Klintbom.   ARKIVoto: ROLF JÖNSSON

Bertil Klintbom. ARKIVoto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Slite2011-12-16 04:00

Att det råder brist på grundvatten i Slite hänger intimt samman med Cementas stenbrytning på File Hajdar. Och om bolaget får som man vill och kan bryta ännu mer sten i sammanlagt 20 år, ja då kommer grundvattnet som i dag rinner i Slitebornas kranar inte att räcka till. Regionen har sju brunnar i närheten av stenbrottet.


Smakar och kostar
Lösningen finns i havet. Med så kallad membranteknik kan vattnet renas från både salt och föroreningar. Men smakar det, så kostar det.

- Vi räknar med att det kommer att kosta tre kronor kubikmetern att rena vattnet, säger Bertil Klintbom på samhällsbyggnadsförvaltningen.


Säkrar tillgången
Enligt honom finns det i nuläget inte något alternativ. Att borra ännu djupare brunnar i kalkberget förslår inte.

- Nej, det finns ju inget vatten att ta upp. Det är därför vi har ett förslag nu om en ny strategi som går ut på att man bygger ett reningsverk och tar vatten från havet i stället på 15 meters djup, strax söder om Slite.

Fördelarna är uppenbara: havsvatten finns för att släcka nordergutarnas törst i många år till. Det är också bra att vattnet har en jämn kvalitet och sammansättning plus att reningstekniken är tämligen enkel.

Minuskontot belastas främst av att det kostar mer än att ta upp grundvatten.


Avloppsvinst också
För Region Gotland finns en annan vinst. Vattnet skulle kunna förse en stor del av norra Gotland med friskt vatten. Och om man drar en ledning till Tingstäde kan man i samma ledningsgrav lägga ner avloppsrör så att reningsverket i Tingstäde kan skrotas och avloppsvattnet från samhället i stället pumpas till det nya verket i Slite som har hög kapacitet.

En tanke med detta är också att man vill stänga alla inlandsverk för avloppsrening. Sannolikt tänker regionen utöva påtryckningar på Cementa vars stentäkt ju är orsaken till att en anläggning för att rena havsvatten måste byggas. Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) vill inte prata om medfinansiering i dag. Ärendet är i sin linda.

Membranrening skulle antingen kunna förse norra Gotland till 100 procent med renat havsvatten eller så väljer regionen att blanda in det grundvatten man redan har tillgång till.

Investeringen ligger på totalt 90 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om