Här kraftsamlade kustbevakarna

Kustbevakningen visar musklerna i Slite. Under fredagen låg både KBV 001 Poseidon och KBV 002 Triton vid Apotekskajen - ett möte som inte var planerat.

Unikt möte. Det är sällan KBV 002 Triton ligger vid Apotekskajen i Slite, och aldrig tidigare har Tritons befälhavare Claes Jakobsson haft sällskap av KBV 001 Poseidon i Slite. Gårdagen möte      var dock bara kort, under eftermiddagen gick båda ut på nya uppdrag.Foto: Henrik Radhe

Unikt möte. Det är sällan KBV 002 Triton ligger vid Apotekskajen i Slite, och aldrig tidigare har Tritons befälhavare Claes Jakobsson haft sällskap av KBV 001 Poseidon i Slite. Gårdagen möte var dock bara kort, under eftermiddagen gick båda ut på nya uppdrag.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Slite2012-01-14 04:00

Poseidon med Göteborg som hemmahamn ska egentligen inte vara i Östersjön, men nu hjälper fartyget SMHI att mäta bland annat vattentemperaturer och halter av syre och svavel. Den här veckan har man arbetat i Östersjön. Sjögången efter den senaste tidens hårda väder bidrog till att två personer ombord skadade sig på fredagsmorgonen. Poseidon tvingades in till Slite, där ambulans väntade.

För Triton är Slite hemmahamn - så länge inte Nord Stream använder Apotekskajen för rörläggning. Gasbolaget återvänder inte till Slite förrän i slutet av januari, så under gårdagen kunde både Triton och Poseidon ligga vid Apotekskajen.

- Eftersom Nord Stream använt kajen mycket så har vi inte varit i vår hemmahamn mer än ett tiotal gånger hittills, berättar befälhavaren Claes Jakobsson.


Sanering i Söderhamn
Nu kan besättningen andas ut efter en julhelg som inte blev så lugn. Dagarna innan julafton läckte 800 kubik råtallolja ut från en anläggning i Långrörshamnen i Söderhamn. Triton fick order om att bege sig norrut.

- Det blev faktiskt vårt första större saneringsuppdrag. Av de 300 kubik som kom ut i öppet vatten tog vi hand om 140, berättar Claes Jakobsson och tillägger:

- Råtallolja är ungefär som tjockolja. Det var bra att få testa grejerna och allt fungerade som det ska.

På väg söderut igen mötte Triton nästa prövning - stormen Dagmar.

- Stormen bidrog till att vi avbröt saneringen. På Ålands hav blåste det 32-34 sekundmeter, rakt emot oss. Vi tvingades sänka farten och det blev lite stötigt, säger Claes.

Stormvågorna gjorde även att Triton skadade en del av utrustningen som används vid sanering. Nu är den bytt och uppgraderad och den närmaste tiden ska besättningen pröva nyheterna.

- Mycket av vårt arbete är underhåll och träning, konstaterar Claes Jakobsson.


Kraft att bogsera
Triton är tillsammans med Poseidon och Amfitride Kustbevakningens största fartyg. Storleken förklaras med att Kustbevakningen behöver fartyg med stor kapacitet att bogsera, något man insåg efter oljekatastrofen med Prestige utanför Spaniens kust 2002. På sin väg dit hade fartyget gått genom Östersjön.

Triton ska klara att hålla ett tankfartyg på 150 000 ton i storm.

- Vi var nere i Karlkrona för en vecka sedan för att träna bogsering tillsammans med Amfritrite. Men övningen fick ställas in för samtidigt som vi var där gick ett fartyg på grund i Kalmarsund som Amfitrite måste assistera, berättar Claes Jakobsson.


Dags att mönstra av
Att Triton är ett spännande fartyg förstår man när man ombord träffar Staffan Widestedt. Han bor i Umeå, men pendlade flera år till jobbet som skeppare på KBV 181 i Slite. När Triton kom så fick 181:an ny hemmahamn i Umeå. Men när Staffan fick en chans att jobba på hemmaplan valde han att byta fartyg och hoppade på Triton.

Men efter två år på Triton går han i pension nästa vecka.

- Det är jättekul att ha varit med på Triton. Jobbet kan jag kanske vara utan, men jag kommer att sakna jobbarkompisarna, säger Staffan Widestedt.

Längd: 81,2 m

Bredd: 16,2 m

Toppfart: 16 knop

Max passagerare: 44 personer

Triton är ett kombinationsfartyg utrustat för sjö- och fiskeriövervakning samt miljöskydd. För brandbekämpning finns vatten och skumkanoner.

Triton levererades till Kustbevakningen den 10 december 2009 och kom till Visby första gången den 21 januari 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om