Fabrikschefen efter domen: "Hoppas det mesta är utrett nu"

En viktig milstolpe på vägen. Domstolens ja till Heidelbergs fortsatta brytningstillstånd i Slite betyder inte att bolaget kan andas ut, menar Slitefabrikens chef Matilda Hoffstedt.
– Vi har inte råd med någon lång överklagandeprocess, säger hon.

Heidelberg Materials fabrik i Slite.

Heidelberg Materials fabrik i Slite.

Foto: Simon Bendelin

Slite2025-05-07 18:17
  • Heidelberg Materials har fått tillstånd att fortsätta stenbrytning i Slite, vilket ses som en seger för svensk cementproduktion.
  • Bolaget har föreslagit omfattande åtgärder för att skydda grundvatten och känsliga arter, vilket domstolen godkänt.
  • Trots tillståndet kan det bli en överklagandeprocess, något som Heidelberg Materials hoppas undvika för att kunna fortsätta sina klimatinvesteringar i Slite.

Heidelberg Materials fabrikschef i Slite, Matilda Hoffstedt, beskriver onsdagens besked om fortsatt stenbrytning i Slite som en seger för den hela den svenska cementproduktionen.

– Den tryggas för en längre tid. Detta är såklart jättepositivt, verkligen, säger Matilda Hoffstedt.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite, vid File hajdar-täkten utanför Slite.
Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite, vid File hajdar-täkten utanför Slite.

Från såväl byggnads- som industribranschen togs beskedet emot med öppna armar.

Bland annat från Byggföretagen som velat se långsiktiga förutsättningar för cementproduktionen, inte minst av beredskapsskäl. 

"Tryggad tillgång på cement förbättrar Sveriges beredskap i ett oroligt säkerhetspolitiskt läge", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen, i ett pressutskick.

Senast som Heidelbergs ansökan prövades var 2017. Bolaget ansågs inte ha visat tillräckliga underlag för sin miljöpåverkan, och nekades brytningstillstånd.

Den här gången har Heidelberg Materials föreslagit omfattande åtgärder för att skydda både grundvatten och känsliga arter och ekosystem, anser domstolen. Enligt Matilda Hoffstedt ligger många tusentals arbetstimmar bakom detta förarbete – som hon hoppas ska löna sig om domen skulle överklagas.

– Tillståndsprocessen är ju inte riktigt färdig än. Men domen har varit en förutsättning och en milstolpe för att vi ska hålla tidsplanen, och för de investeringar som vi planerar i Slite kopplade till vår klimatomställning.

Matilda Hoffstedt fortsätter:

– Vi har inte råd med någon lång överklagandeprocess för att ta de satsningarna vidare. Förhoppningsvis har så många av frågorna redan utretts att det inte ska behöva bli en så långdragen process, i så fall.

Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen Sverige.
Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen Sverige.

En av motståndarna till den utökning av brytningen som ingår i tillståndet, är Urbergsgruppen Sverige. Föreningens ordförande Lisa Wanneby har inte läst hela den över 100 sidor långa domen än, men öppnar för att man kan komma att överklaga den.

– Heidelberg har under förhandlingarna erkänt att man kommer överskrida kvalitetsnormen vad gäller grundvattnet och vi har hela tiden argumenterat att förutsättningar för undantag saknas. Jag ska läsa på det här i domen lite noggrannare, men om det inte är behandlat av domstolen så vill vi nog i så fall ha det prövat i högre instans, säger Lisa Wanneby.

Som en av remissinstanserna inför domstolsförhandlingen i januari, yrkade länsstyrelsen på att mark- och miljödomstolen inte ska bevilja tillstånd för en 30-årig brytning.

Stefan Persson, chef för miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.
Stefan Persson, chef för miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.

Stefan Persson, chef på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet, säger att myndigheten inte hunnit läsa igenom onsdagens dom än. Svaret på om det blir en eventuell överklagan får därför vänta.

– Det har vi ingen aning om i dagsläget. Vi kommer att analysera domen och det tar ett tag, säger Stefan Persson.

Trots att domstolen delvis gjort en annan bedömning än länsstyrelsens, vill han framhålla arbetsplatsens, och framförallt medarbetarnas, roll i processen.

– Jag är så jäkla nöjd och stolt hur vi har pushat den framåt hela vägen med skärpta villkor på punkt efter punkt. Ett arbete som domstolen också framhållit som viktigt, i domen. Det ska man ge Heidelberg Materials också, att de har åtagit sig saker efterhand som vi har lyft fram dem.

Stefan Person tillägger:

– 30 år är en lång tillståndstid och det ställs höga krav på underlag och säkerhet i bedömningarna i en så känslig miljö som det är här. Lagstiftningen är grymt stark här så vi får titta närmare på hur domstolen resonerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!