Därför stannade produktionen på det prisbelönta bryggeriet

Produktionen av den prisade kombuchadrycken Livli har stannat av. Efter en lovande start valde paret Ahlman att lägga ner tillverkningen istället för att tumma på kvalitén.
– Vi hade behövt en mycket effektivare produktion, säger grundaren Petra Ahlman.

Intresset för den fermenterade tédrycken Livli växte snabbt när Carl och Petra Ahlman lanserade projektet 2022.

Intresset för den fermenterade tédrycken Livli växte snabbt när Carl och Petra Ahlman lanserade projektet 2022.

Foto: Jenny Nilsson

Slite2025-05-04 06:10

I juli i fjol upphörde produktionen av den prisade kombuchan som bryggdes i källaren på Slitebadens hotell.

– Det var för dyrt, vi hade behövt en mycket effektivare produktion. Vi ville inte ta 60 spänn per burk på butiken. Det är inte möjligt när det står ett amerikanskt storbolag bredvid vår dryck för halva priset med hallonsmak, säger Petra Ahlman.

Tillsammans med maken Carl lade Petra Ahlman det egna teföretaget åt sidan för att satsa helhjärtat på den fermenterade tedrycken Livli 2022. Till skillnad från många andra kombuchaprodukter var Livli inte smaksatt och initialt fick drycken stora framgångar. 

– Det fanns ingen som arbetade med råvaran som vi gjorde. Det är ändå en tedryck, men ingen fokuserar på te. Det var en så nischad produkt och vi var före vår tid så det krävdes mycket förklaring. 

Där många andra företag skickar sin dryck för att fyllas utomlands och hålla nere kostnaderna, fylldes Livli för hand på Gotland. 

– Det hade inte varit vår produkt om vi hade släppt det. Vi är lite petiga och känner att vi kan vår sak bäst, då borde vi ha tagit ett högre belopp. Det var ett rookie-misstag. 

Paret stod inför vägskälet att ta in mer finansiering i företaget eller att tumma på produkten. 

– Om vi hade gjort en stor investering hade vi behövt satsa på det här i fem år till. Det är för riskabelt att betala för mångmiljonbelopp när marknaden inte är där, det kan dröja tio år innan dess.

I samband med grubblerierna kring kostnaderna insjuknade dessutom Carl i lunginflammation.

– Det var ganska seriöst så han fick sluta jobba. Han fick sepsis och allt möjligt, det är ovanligt att en ung person blir så sjuk. Det tog över ett halvår innan han var sig själv igen.

Det var i samma veva som produktionen stannade i källaren på Slitebadens hotell.

– Vi behövde kassera en del. Vi hade kartonger, burkar, fat, maskiner, och vätska för att kicka igång ny kombucha att hantera. 

Efter att tidigare ha klassats som en probiotisk hälsodryck var fermenterat te i ropet när paret drog igång företaget.

– Jag vet inte om vurmen finns kvar på samma sätt som den gjorde för fem år sedan. Men vi tror fortfarande på idén och fick feedback från Michelinrestauranger att det var den bästa kombuchan de smakat. 

Har ni något nytt på gång?

– Vi är företagare så det finns på hjärnan hela tiden. Carl är hopplös, han har tre olika projekt samtidigt, säger Petra Ahlman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!