Kvinna som kontaktade Skulpturfabriken ville hjälpa företaget med att bli av med telefonreklam. Stina Lindholm, som sedan tidigare haft en liknande betaltjänst, tackade ja till erbjudandet då som kvinnan hävdade att det företag som hon tidigare anlitat gått i konkurs.
300 kronor om året var priset för att bli av med telefonreklamen – ett bra pris jämfört med andra företag i branschen.
Några dagar senare kom fakturan, fast ingen orderbekräftelse.
- Hela brevet kändes hopklistrat och varken telefonnummer eller organisationsnummer stämde, säger Stina Lindholm.
Det utlovade priset på 300 kronor hade plötsligt förvandlats till 2400 kronor.
- Vi anade direkt ugglor i mossen och kontaktade polisen, säger Stina Lindblom.
Stina Lindblom skickade en kopia på fakturan till den angivna adressen.
- Samtidigt så blir man ju orolig för att det ska hamna hos inkasso om man inte betalar. Den skulle ju kunna vara på riktigt.
En färsk rapport från Brå visar att bedrägeribrotten i Sverige har ökat kraftigt sedan årsskiftet. Undersökningen visar en ökning på 23% jämfört med förgående halvår.
- Jag tycker att det har varit mer under våren än vad det varit tidigare, säger Lisa Koblanck, utredaren av den här typen av ärenden hos polisen på Gotland. Framförallt är det bedrägerier på internet, som auktionssajter, som vi får in anmälningar om. Men även bluffakturor.
Sedan första januari i år har polisen på Gotland fått in 35 anmälningar gällande bluffakturor. Främst är det företag som drabbas. Ju större företag desto lättare luras.
- Man blir så förbannad på sig själv att man svarade i telefonen, samtidigt måste det vara svårare för större företag som har mindre koll på sina fakturor, säger Stina Lindholm.
Fallet Skulpturfabriken har nu hamnat på stockholmspolisens bord. Och den/de som ligger bakom Stina Lindholms bluffaktura har sannolikt lurat flera.
- Ärendena handläggs på den ort där företaget står skrivet. Och ännu har vi inte haft ett enda fall här där blufföretaget har varit hemmahörande på Gotland, säger Lisa Koblanck.