Barn i hela världen röstar på sin hjälte

I skolor över hela världen röstas årets barnrättshjälte fram. På fredagen höll vallokalen i Slite öppen för Solklintsskolans elever.

En strid ström av elever kom till Solklintsskolans vallokal på fredagen. Här är det Celia Broman i årskurs sju som lägger sin röstsedel i valurnan.

En strid ström av elever kom till Solklintsskolans vallokal på fredagen. Här är det Celia Broman i årskurs sju som lägger sin röstsedel i valurnan.

Foto: Magnus Ihreskog

SLITE2018-04-14 09:00

Sedan 2000 har barn över hela världen varje året röstat fram en barnrättshjälte. Men inte nog med det, genom World’s Children’s Prize totalt har 40,6 miljoner barn fått utbildning i demokrati och barns rättigheter.

De barn som stärks genom WCP-arbetet i skolorna skapar förutsättningar för en mer medmänsklig värld där barn respekteras och alla behandlas lika.

På fredagen var en vallokal uppbyggd intill Solklintsskolans bibliotek. Årskurs fem stod för arrangemanget och eleverna hade alla olika roller. Där fanns de som delade ut de egenhändigt gjorda valsedlarna, där fanns valurnor och de som prickade av de röstande eleverna i röstlängder, när allt var över tog rösträknarna vid.

Ida Westfält går i årskurs fem och höll koll på en av röstlängderna:

­– Vi har arbetat med det här i ett par månader, pratat om kandidaterna och tillverkat valurnor och informationsplanscher och sådant, berättar hon.

Det är andra året som Solklintsskolan deltar i World’s Children’s Prize. Linda Rung är klassens mentor och ämneslärare i SO och svenska:

­– I läroplanen ingår ett helt kapitel om värdegrundsarbete, vilket är precis vad det här är. Vad är demokrati, vilka rättigheter och skyldigheter har vi som människor? Det är frågor vi arbetat med en längre tid, berättar hon.

I arbetet har de bland annat använt WCP:s egen tidning ”The Globe”, vilken finns översatt till många av världens olika språk.

Redan nästa vecka fortsätter SO-arbetet i valets tecken, men då är det svenska riksdagsvalet i fokus.

Men först ska alltså en barnrättshjälte koras. Vederbörande presenteras lokalt på en presskonferens på Solbergaskolan kommande torsdag, då har miljontals röster från hela världen räknats samman.

På Solklintsskolan fick eleverna i årskurs fyra till nio lov att rösta, den ena klassen efter den andra anlände till vallokalen under ett par morgontimmar.

Maja Fredriksson går i årskurs nio. Hon berättar att klassen ägnat en lektion åt att prata om de tre kandidaterna.

­– Jag röstade på henne som arbetar mot barnsexhandel, säger hon.

Detsamma gjorde Celia Broman, hon går i sjuan och tryckte ner sin gröna valsedel i en brun urna med rosa lock.

Hon prickades samtidigt av i röstlängden och fick en stämpel på handen, som bevis för att hon röstat och som säkerhet för att hon inte skulle lämna en röst till.

Pristagarna blir förebilder för miljontals barn och prispengarna hjälper de mest utsatta till ett bättre liv.

Hittills har barn i över 20 länder fått hjälp, barn som varit sexslavar, hushållsslavar, flyktingar och barn som blivit föräldralösa genom folkmord.

KANDIDATER

Gabriel Mejía Montoya för sin drygt 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Fader Gabriel har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete.

Rachel Lloyd för sin 20-åriga kamp mot barnsexhandeln i USA. Under barndomen i Storbritannien utsattes Rachel själv för psykiska och fysiska övergrepp och utnyttjades i sexindustrin.

Valeriu Nicolae för sin outtröttliga kamp för de fattigaste och mest utsatta barnen i Ferentarigettot i Bukarest, Rumänien. Valeriu växte själv upp i extrem fattigdom och diskriminerades för att han är rom.

Kandidaterna har utsetts av en jury med barn från 15 länder. WCP har delats ut sedan 2000.

Källa: WCP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om