Slipper betala 25 miljoner

Region Gotland vann mångmiljontvisten mot muddringsföretaget Secora. Därmed slipper man betala de 22 miljoner kronor som företaget begärt för sprängningsarbeten vid muddringen i hamnen i Slite.

Blev dyrt. Secora lyckades inte rå på kalkberget med sitt stora mudderverk utan tvingades spränga för att nå avtalat djup, som mest åtta meter. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Blev dyrt. Secora lyckades inte rå på kalkberget med sitt stora mudderverk utan tvingades spränga för att nå avtalat djup, som mest åtta meter. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Slite 2011-12-29 04:00

Stockholmsbaserade Secora Sweden AB fick 2009 uppdraget att genomföra muddring i Slite hamn. Arbetet ingick i upprustningen för att bland annat göra det möjligt för Nord Stream att använda hamnen för rörtransporter i samband med gasledningsprojektet.

Men det hela slutade i en mångmiljontvist som nu avgjorts av Gotlands tingsrätt.

Detta sedan det visade sig att det mudderverk som användes inte klarade arbetet och körde fast när man stötte på hårt kalkberg på havsbottnen.

För att kunna fullfölja arbetena inom föreskriven tid fick Secora använda sprängning.


15 miljoner dyrare
En merkostnad som landade på cirka 15 miljoner kronor. Denna kostnad, tillsammans med en del andra - totalt 21 615 388 kronor - krävde Secora att dåvarande Gotlands kommun skulle betala.

Tillsammans med rättegångskostnaderna om 2 897 765 kronor landade företagets krav på 24 513 153 kronor. Ett krav som helt tillbakavisades av kommunen.


Fokusfråga
Den fråga som stått i fokus för tvisten har varit om det är Secora eller regionen som ska bära ansvaret för de tillkommande sprängningskostnaderna.

Secora hävdade att kommunen inte på ett korrekt sätt redovisat under vilka förutsättningar arbetet skulle utföras. Av det underlag som tillhandahölls kunde man inte utläsa att det förekom berg i sådan mängd att det krävdes omfattande sprängning för att få jobbet gjort.

- Att reservera sig för sprängning i Slite var aldrig aktuellt, då hade man hamnat i papperskorgen direkt, hävdade Secoras vd Thomas Johansson under förhandlingarna.


Sannolikt
Regionen hävdade att det visst var möjligt för en kompetent entreprenör att inse att sannolikheten för förekomsten av berg var hög.

Secora borde ha tagit med i beräkningen att det kunde krävas andra åtgärder än enbart grävning med ett mudderverk för att genomföra arbetet.


Tillräckligt bra
Och i den hundrasidiga domen ger tingsrätten regionen rätt.

Tingsrättens slutsats, som bland annat bygger på ett flertal sakkunnigutlåtanden, är att underlaget som tillhandahölls visserligen inte var det allra bästa - men att det var tillräckligt bra för att Secora borde ha insett att det kunde bli aktuellt med andra åtgärder än muddring, exempelvis sprängning.

Därmed får Secora, i enlighet med den riskfördelning som finns inbyggd i parternas avtal, ensamt stå för de tillkommande kostnaderna.

Förutom att man inte får sina yrkade totalt cirka 25 miljoner kronor får man nu dessutom stå för regionens rättegångskostnader om 1 662 293 kronor.

Secora Sverige AB är ett dotterbolag till Secora AS i Norge som ägs av det norska närings- och handelsdepartementet.

Secora Sverige startades 2006 och arbetar med muddring och sprängning vid hamnar och farleder i Sverige, Finland och övriga länder runt Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om