Till länsstyrelsen i Visby har besökare kunnat komma med tillgång till kontorsbyggnaden. Sedan den 9 januari i år är länsstyrelsen klassat som skyddsobjekt, med låsta dörrar. Det har att göra med öns skärpta beredskap och säkerhetsläget i länderna runt omkring.
– Om man läser Must, FRA eller Säpos årsrapporter förstår man att vi lever i en annan tid, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör och sedan årsskiftet tillförordnat länsråd.
Länsstyrelsen hanterar bland annat information kring civilförsvar och planer för hur Gotland ska möta eventuella orostider.
– I regeringens utvecklingssatsning har Försvarsmakten och länsstyrelsen på Gotland fått ett treårigt uppdrag att gå fortare fram och planera för höjd beredskap, säger Kicki Scheller.
Klassningen som skyddsobjekt är ett led i den säkerheten.
– Allt för att skydda vår personal och information som vi inte vill ska komma på villovägar. Allt går ut på att bygga ett robustare och säkrare Gotland, säger Kicki Scheller.
Sedan 9 januari måste besökare anmäla sig utanför en låst dörr, skriva in sig, visa legitimation och få besöksbricka av personalen i receptionen. Därefter kommer den tjänsteman som väntar besök och hämtar vid entrén. All länsstyrelsens personal har fått utbildning och förra veckan hade de 90 inskrivna besökare att ta hand om.
– Nya rutiner sätter sig inte med en gång, säger Kicki Scheller och poängterar att myndigheten fortfarande är öppen för besökare som vill läsa allmänna handlingar.
Hos Region Gotland har utvecklingen gått åt andra hållet. Detta trots att flera politiker valt att berätta om hot mot dem. Entrén med reception är öppen att passera utan att behöva anmäla eller legitimera sig. Dörren till våning 4 är olåst, in till regionråden Andreas Unger, Eva Ahlin, Fredrik Gradelius, Jesper Skalberg Karlsson och Stefan Nypelius arbetsrum. Men den olåsta dörren är en miss, enligt Johan Kallum, Region Gotlands säkerhetschef..
– Den ska vara låst, den skyddsnivån har vi, säger
Johan Kallum kommer nu att be fastighetsförvaltningen se till att en dörr mellan regionråden och utrymmen som allmänheten har tillgång till blir låst, med nyckelkort för att kunna passera.
Enligt Johan Kallum har regionråden behov av minst samma nivå av säkerhetsklassning som de flesta andra som sitter bakom låsta dörrar.
– Hot mot politiker är generellt de vanligaste vi har, så är det i hela landet, säger han.