Så sent som på onsdagen rapporterade Helagotland.se om en ny skräpdumpning i den gotländska naturen sedan Camilla Malmqvist hittat en hög med möbler, kläder och en motionscykel på sin privata mark. Även för en dryg månad sedan rapporterades det om att någon slängt ett lass med skräp i närheten av stranden i Klintehamn. Åke Edvinsson, miljöskyddsinspektör på Region Gotland, säger dock att han inte sett någon markant ökning i antalet nedskräpningar den senaste tiden.
– Nej, det rullar väl på som vanligt. Det är rätt mycket som kommer in, och antalet inkomna anmälningar under året ligger över 100 stycken, och det lär väl rassla in ett par till innan årets slut, säger han.
Han tror att det finns flera anledningar till att folk väljer att slänga sitt skräp i naturen istället för på Gotlands återvinningscentraler.
– Det blir ju bara spekulationer från min sida, men dåliga öppettider på återvinningscentralen och att man tycker att det är dyra taxor kan ju vara två anledningar. Dessutom tror jag att ren lathet spelar in. Det bästa vore om man tog någon på bar gärning så att man fick fråga varför.
LÄS MER: Ytterligare en skräpdumpning i gotländsk skog
I början av november höjdes taxorna på öns återvinningscentraler, vilket väckte starta reaktioner hos gotlänningarna.
Är du orolig att nedskräpningen kommer att öka i och med de höjda taxorna?
– Det finns absolut en oro för det, och det får ju visa sig framöver hur det blir. Folk måste förstå att det kostar pengar att bedriva återvinningscentral, säger Åke Edvinsson och fortsätter:
– När jag pratat med andra kommuner som inte tar betalt alls så har de också nedskräpning i naturen, så i grunden tror jag inte det handlar så mycket om taxorna utan om att ändra folks attityd och beteende.