För grundskoleelever och gymnasieelever har skolstarten redan varit, och för studenterna på Campus Gotland drar terminen igång på måndag. Studentlivet innebär ofta frihet och mycket socialt umgänge. Men det kan också innebära stress, prestationskrav, dåligt med sömn och rutiner. Sofie Westberg, kurator på Campus Gotland, berättar att den psykiska ohälsan har ökat bland studenter.
– Det tar sig ofta uttryck i sömnsvårigheter och olika former av ångest. I grunden handlar det ofta om en rädsla för att inte duga, säger hon.
Sofie Westberg berättar att de vanligaste orsakerna till att studenter söker upp henne är att de är stressade och har höga prestationskrav.
– Kraven kan komma, eller upplevas komma, utifrån från till exempel familj. Men de kan också komma inifrån, och i grunden beror det på låg självkänsla. Man känner att man måste bevisa saker för sig själv för att duga.
Vad ska man göra för att minska kraven på sig själv?
– Det gäller att sätta ribban på en rimlig nivå och att ha realistiska mål. Stress kan vara bra för det får oss att fokusera, men om stressen blir för stor är det viktigt att inte vara för hård mot sig själv. Misslyckanden tillhör livet.
Många studenter passar på att arbeta under sommaren, och vissa jobbar även extra under skolåret. Studentlivet innebär ofta att leva med en begränsad ekonomi. Att få pengarna att räcka till kan innebära stor press, menar Sofie Westberg.
– Vissa vill inte ta lån utan lever på sparade pengar eller jobbar vid sidan av studierna. Jag skulle vilja avdramatisera det här med att ta lån, det är inte hela världen och det är en investering för din framtid, säger hon och fortsätter:
– Att studera heltid innebär 40 timmar i veckan. För vissa fungerar det att jobba extra utöver det, medan andra behöver lägga fullt fokus på studierna. Det får man känna av själv.
För att inte känna för stor stress tipsar Sofie Westberg om att ha en bra planering och att göra scheman för hur man lägger upp sin dag.
– Vissa trivs bättre att plugga på dagen, andra på kvällen eller natten, man får prova sig fram. Det är också viktigt med strukturer, att äta bra, sova, motionera, ha tid för fritidsintressen och för återhämtning.
Studentlivet kan innebära en hel del festande, hur ska man tänka kring det?
– Festa och ha kul, men drick med måtta. Att hitta en balans är viktigt, men det kan vara svårt när man är ung.
Hur ska de blivande studenterna ladda upp inför terminsstarten?
– Försök att vara utvilad så att du är taggad när skolan börjar, säger Sofie Westberg.