Det händer någon gång om året att någon förälder tar upp frågan om kött till skolluncherna på ett föräldramöte, men för barnen är det självklart att lunchen är vegetarisk och frågar man dem om favoriträtter får man snabbt flera svar.
– Min favorit är taco med bönröra, men bönsoppan vi får i dag är också god, säger Gunnar Björk och från bordet bredvid kommer förslag på pizza och pastagratäng som andra favoriter.
Orionskolan arbetar med waldorfpedagogik. I den är maten viktig, men den måste inte vara köttfri.
– Det handlar mer om kvalitet. Vi kan satsa mer på ekologiska råvaror om maten är vegetariskt, och jag tycker det är bra om skolan lär barnen att pröva på olika maträtter. Samhället är så köttigt i dag, så barnen behöver se att det finns alternativ, säger kökschefen Pernilla Hjortenskog.
När GA besöker matsalen serveras vit bönsoppa och strössel med mandel, vitlök och citron. Till det nybakat surdegsbröd på dinkel med ost eller tomatpesto som pålägg.
– Tidigare hade vi soppa en gång i veckan, men sopporna har blivit så populära att vi har dem två gånger i veckan nu, berättar Pernilla Hjortenskog.
På matsedeln står ibland även kålpudding, men då är köttfärsen ersatt med ris och linser. Det serveras även pyttipanna, gjord på rotsaker men ändå med inlagda rödbetor och stekt ägg.
– Jag tror vi har mer näringsriktig kost än andra skolor, säger Pernilla Hjortenskog.
Med åren har Orionskolan knutit direktkontakt med odlare. Det påverkar matsedeln.
– De ringer när de har något nyskördat på gång. Vi försöker ha så mycket närodlat som möjligt. På hösten har vi en ”Nära mat-vecka”. Då är allt gotländskt utom salt, citron och buljong, berättar Pernilla.