Lärarnas arbetssätt ska lyfta eleverna

Solklintsskolan ska vända trenden – från hög frånvaro till lyckade resultat för eleverna i skolan. Nyckeln är lärare som samarbetar och lär av de goda exemplen.

Matte. Kollegorna Gunnel Molin och Maria Åhnström planerar numera praktisk matte för årskurs sex och sju tillsammans.

Matte. Kollegorna Gunnel Molin och Maria Åhnström planerar numera praktisk matte för årskurs sex och sju tillsammans.

Foto: Henrik Radhe

Skolan2017-09-12 05:00

För fem år sedan var Solklintsskolan en skola i kris.

– Det var hög frånvaro, låg måluppfyllelse och elever som valde bort skolan, säger rektor Gun Thomsson.

Med hjälp av satsningarna Läslyftet och Matematiklyftet inleddes arbetet. Nu tas nästa steg på vägen. Utvecklingsmetoden Prio bygger på forskning och att skolan lär av goda exempel runt om i världen.

– Personalen går igenom en utbildning i att utveckla lärandet och hur de ska bli skickligare på att lära ut, säger Gun Thomsson.

För ett drygt år sedan inleddes arbetet, med en stor kartläggning. All personal involverades, från förskoleklass till årskurs nio samt fritids.

– Man tidsloggade vad personalen la sin tid på och vi var med i klassrummen, säger Linda Sippmanne, en av fyra förändringsledare för skolan hos Region Gotland.

I det nya arbetssättet är lärandet i klassrummet det centrala, men ur ett mer organisatoriskt perspektiv. Tack vare Prio får lärarna numera en timme i veckan avsatt för gemensam planering och att prata. Planeringstid och att observera varandra i klassrummen, för att dra nytta av de goda exempel som redan finns på skolan, är nyckeln till framgång.

– All forskning visar att om eleverna ska få ett bättre resultat är lärarna så viktiga, säger Linda Sippmanne.

För en vecka sedan blev Solklintsskolans egen lokala handlingsplan färdig. Ett tjockt häfte som beskriver det sätt som skolan vill jobba på, för att finnas som grund men också för ny personal i framtiden.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tagit fram utvecklingsmetoden Prio och kommer också att följa förändringsarbetet i Slite. Men rektorn menar att hon redan nu märker skillnad.

– Det är engagemanget hos personalen. Viljan att göra förändring för att fler elever ska lyckas i skolan, säger Gun Thomsson.

Sedan Prio infördes har också närvaron blivit bättre, med färre elever som stannar hemma från skolan.

– Det här är vad vi har bett om. Att vi ska få mer tid för samarbete och reflektion. Nu har vi fått det på vårt schema, säger läraren Gunnel Molin.

Hon är lärare i årskurs sex. Tillsammans med kollegan Maria Åhnström, som är mattelärare på högstadiet, planerar hon varje vecka praktisk matte för sexor och sjuor tillsammans. Något som Prio möjliggjort.

Om två år görs den första utvärderingen, men SKL räknar med att det tar några år innan resultaten är märkbara för eleverna.

Linda Sippmanne arbetar vidare för att utvecklingsmetoden också ska införas i resten av öns skolor.

– Med tydliga mål och att man ser över och skapar en mer lärande situation blir inte lärarna lika ensamma och sårbara. Om man är fler tillsammans blir det inte samma stressituation, säger hon.

Lyckåkerskolan, Dalhem, Endre, S:t Hansskolan, Norrbacka och Högby är redan i gång.

– Nästa skolor som ska på är Lärbro, Garda och Stånga. Man har anställt två förändringsledare till och gymnasiet ska också in, säger Linda Sippmanne.

Fakta:

Prio står för planering, resultat, initiativ och organisation.

Solklintsskolan jobbar med gemensam undervisningsplanering, observation, återkoppling, tydliga beslutsvägar och informationsflöde samt väl förankrad budget.

Alla öns skolor ska få del av Prio.

Hittills är Solklintsskolan och Solberga klara med sina tryckta handböcker. Lyckåker blir klar under september.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!