Elevrådet i Garda skola ville se hur de kunde minska svinnet på skolmat. Under en vecka i höstas vägdes all mat som hamnade i komposthinken. Tävlingen engagerade alla, en dag hamnade bara en ynka morot i komposten, och det fanns ett lockande mål.
– Vi skulle kasta mindre än ett kilo tillsammans under veckan. Jag kastade två gram, säger Elliot Silfvergren i årskurs tre.
Med 40 grams marginal klarade skolan det tufft uppsatta målet och en dag veckan därpå fick eleverna rösta fram vilken favoritmat de ville bli serverade. Tacos vann klart.
När 2-3:an sedan besökte två skolor i Visby chockades eleverna över mängden mat som slängdes från tallrikarna.
– Det var grisigt och jättemycket mat i kompostbehållaren. Det var inte bra, man ska inte slänga så mycket mat, säger Meduza Hallin.
Garda skola har en miljöprofil och vill sprida sitt sätt att arbeta med miljö och matsvinn till fler skolor.
– Det känns så knäppt att bara kasta bort så mycket mat, säger läraren Gunilla Sundberg.
Idén föddes till en tävling för öns alla grundskoleelever. Nu utmanas öns skolor i vem som kastar minst mat per elev. Tanken är att under en månads tid i vår ha en våg på varje skola, där svinnet i komposthinken vägs.
Garda skola har ringt runt till bland annat butiker och restauranger i trakten och hittills fått flera att sponsra ett förstapris.
– En restaurang har lovat oss tusen kronor. Vi hoppas få in flera tusenlappar, som den skola kommer att få som lyckas bäst, säger Gunilla Sundberg.
Dessutom hoppas hon få med Region Gotlands serviceförvaltning att sponsra en festligare avslutningsmåltid för samtliga skolor som deltar.
Senast matsvinnet från tallrikarna mättes i de gotländska skolorna var i maj 2015. Då kastades ungefär 100 kilo om dagen totalt.
– Det var stora skillnader mellan skolorna, säger kostekonom Marguerite Selin på Region Gotland.
Nu planeras en ny mätning, i syfte att minska mängden som kastas. I dag lägger regionen mer pengar på skolmaten, omkring tolv kronor mot sju kronor år 2009. Marguerite Selin uppskattar därför Gardaelevernas engagemang.
– Vi köper in råvaror och vi har medarbetare som jobbar och lägger energi på skolmaten. Och för klimatet är det inte bra att kasta, det gäller hemma också, säger hon.
Eleverna i Garda är engagerade och ser nu fram mot utmaningen. Elliot Silfvergren håller med regionens kostekonom.
– Att kasta mat är som att kasta bort pengar, säger han.
Klasskompisen Felice Gardelin såg nyligen ett inslag på Lilla aktuellt på tv från svälten i Afrika.
– Barnen där hade ätit allt det som vi kastar, oavsett vad det var. Just då ville jag bara ta massor av mat och åka dit, säger hon.