Efter 26 år i Stockholm flyttade Hanna Karlsson i våras tillbaka till Gotland igen. Huset de köpte vid Lundarhage i Fleringe var tänkt att bli deras nya hem. Tioåriga dottern Sonja sa hej då till kompisarna i Stockholm.
– Vi ville verkligen att det skulle bli bra för Sonja här. För att det ska fungera för familjer måste barnen trivas, säger Hanna Karlsson.
Fleringe har inte haft barn i skolålder på omkring tio år, men organisatoriskt hör socknen ändå till Fårösundsskolans upptagningsområde.
– Vi var där och hälsade på. Det var ett eller två barn som var födda 2007. Vi har närmare till skolan i Lärbro och där är 23 barn i samma ålder, säger hon.
Sonja erbjöds plats i Lärbro och en ansökan om skolskjuts skickades till regionen. På blanketten anger Region Gotland en handläggningstid på 14 dagar.
– Vi fick halvt positiva förhandsbesked när vi ringde och vi var på besök i skolan i Lärbro, säger Hanna Karlsson.
Först efter midsommar, tre och en halv månad efter ansökan, kom beslutet:
– Det blev världens kalldusch. Det känns jättejobbigt och tråkigt, säger hon.
Skollagen ger barn rätt till skolskjuts även om föräldrarna har valt en annan skola än den i upptagningsområdet – om det inte innebär organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för regionen.
Eftersom Fleringe i dag är en vit fläck på skolskjutskartan, där inga skolbussar passerar, ifrågasätter Hanna Karlsson regionens beslut. Hon har begärt ut underlaget, utan att ha fått ta del av det.
– De sa att det var krångligt att utreda, säger hon.
Rolf Andersson är försörjningschef på Region Gotland. Han känner till ärendet, men menar att regionen gjort rätt när de nekat buss till annan skola än den familjen hör till.
– Det är jättetråkigt, men vi har vårt regelverk att följa. Vi har det fria skolvalet och barn kan följa med skolskjutsarna – om det inte innebär organisatoriska eller ekonomiska svårigheter. Det är ett sätt att vara rädd om våra pengar, säger han.
I det här fallet finns inga andra underlag till regionens beslut än den generella regeln.
I skolan i Lärbro har Sonja redan hälsats välkommen, där har hon också hittat jämnåriga kompisar. Familjen kommer därför till en början att skjutsa och hämta själva, men med jobb i Visby menar de att det inte är någon hållbar lösning. De tänker överklaga regionens beslut.
– Det finns en familj till med två barn i Fleringe och vi kanske kan turas om att köra. Vi ger det en termin, men får vi det inte att funka flyttar vi tillbaka till Stockholm, säger Hanna Karlsson.