En nationell kartläggning som Skolverket gjorde 2014 visar att en svår hem- eller social situation utanför skolan är den vanligaste orsaken till ogiltig frånvaro för gymnasieelever. Något som 65 procent av tillfrågade rektorer i rapporten uppgav. Men även stress och en upplevelse av höga prestationskrav är en vanligt förekommande orsak, något som 30 procent av rektorerna skriver under på.
Lika högt i statistiken ligger så kallad strategisk frånvaro, där elever stannar hemma från vissa lektioner för att plugga till andra. En annan anledning är extrajobb.
Bara 13 procent av rektorerna uppgav att undervisningssituationen, alltså svårigheter att anpassa undervisningen till elevers behov, är en vanlig orsak till frånvaro.
Minst vanlig orsak ansågs den sociala situationen i skolan vara, som exempelvis kränkande behandling.
För att komma till rätta med problemen betonar flera huvudmän en snabb och direkt kommunikation med elever och vårdnadshavare, liksom fokus på tidiga insatser för att minska korttidsfrånvaron. Ett aktivt mentorskap och snabb återkoppling till föräldrarna om elevernas frånvaro nämns som framgångsfaktorer.
Rapporten visar även att fler män än kvinnor drabbas av beslut om indraget studiebidrag på grund av skolk. Skillnaden mellan könen hos Gotlands gymnasieelever är dock mindre än i riket generellt. 59 procent av dem som nekats studiebidrag på grund av skolk på Gotland var män, vilket kan jämföras med 63 procent i riket.
Elever på introduktionsprogrammen, tidigare individuella programmet, har störst andel elever med beslut om indraget studiebidrag.