Enligt siffror från Lärarförbundet kommer hälften av de nuvarande rektorerna i landets grundskolor att ha gått i pension om tio år.
Inte särskilt märkligt i sig, menar Torsten Flemming, chef för grundskolan på Gotland. Rektorer blir de flesta sent i livet. Desto mer oroande är att så få tycks vilja satsa på skolledartjänster.
Nyligen har en utredning gjorts inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen; ”Hur ökar vi rektors förutsättningar?”.
Och det är just den länge kända knäckfrågan i det hela.
– Det rent konkreta är att rektorer behöver avlastas vad gäller vissa administrativa uppgifter. Många skolledare vittnar om ökad stress och utsatthet och mycket av pappersarbetet går att delegera, säger Torsten Flemming.
Som exempel vad då?
– Det allra mesta, faktiskt. Två beslut går aldrig att delegera; det om behovet av särskilt stöd på annan plats för en elev och beslut om anpassad studiegång. Däremot bär man som rektor alltid ansvaret för skolan.
Den ökade stressen på skolledare hänger även ihop med den allmänna bristen på lärare. Gotland använder sig därför nu av Eures, ett EU-samarbete kring rörlighet i arbetslivet.
Under två dagar vecka 47 besöker Solbergaskolans biträdande rektor Ted Kahlbom och HR-konsulten Carl-Magnus Jonsson lärarutbildningen i Åbo för att skapa intresse för den gotländska skolan.
– Det är viktigt att visa upp oss. Kan den satsningen ge fler lärare kan det även trygga återväxten vad gäller skolledare, tror Torsten Flemming.
På vissa håll i landet har bemanningsföretag blivit lösningen på skolledarbristen. I grannkommunen Nynäshamn har tre rektorer hyrts in för att klara krisen, vilket innebär en merkostnad på 10-15 000 kronor per månad eller nära en halv miljon kronor per år.
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, verksamhetschef och nationell ordförande för Lärarförbundet Skolledare, menar att en skolas utveckling och kontinuitet hänger på ett stabilt ledarskap.
– Om den utvecklingen stannar av stannar även utvecklingen av Sverige, säger hon på Lärarförbundets hemsida.
Som lösning på problemet ser hon främst tre viktiga åtgärder: att göra yrket attraktivt genom de professionsprogram som föreslagits i Skolkommissionens betänkande, höjda löner samt förbättrade förutsättningar att vara pedagogisk ledare.