Gården har ägts av familjen sedan 1862 och Märtha och Pontus Norman är den sjätte generationen som driver företaget vidare. De har flyttat in i gårdens boningshus, medan Märthas föräldrar har flyttat ut. Men inte alltför långt, nu bor de 700 meter bort, på andra sidan vägen.
– De som driver gården måste vara på plats, säger Odd Norman.
– Det är inte ett heltidsjobb, utan en livsstil, fortsätter Märtha Norman.
Det var i april i år som Odd och Maud lämnade över förvaltarskapet. I dag jobbar båda kvar på gården och hjälper Märtha och Pontus att komma in i gårdens rutiner. Överlag är de alla överens om att det har gått bra. De hade räknat med en övergångsperiod på fem år.
– Det är inte lätt på något sätt. Det finns inget facit på hur man ska göra. Men vi ligger ett år före än vad vi hade räknat med, säger Odd Norman.
– Vi kompletterar varandra. Vi är långt ifrån fullärda, säger Märtha Norman.
När Odd Norman tog över gården 1976 och började med köttproduktion hade han 10 tjurar. Tio år senare hade han 100 djur. Odd och Maud Norman har varit tidiga med att prova på nya saker. De började redan under tidigt 90-tal att ha djuren lösgående och 2001 började de sälja kött direkt till butiken och på så sätt bygga upp ett eget varumärke, vilket inte var vanligt då. År 2013 bestämde de sig för att genomgå en utbildning i lean lantbruk, där de fick lära sig hur ett företag kan utvecklas enligt lean-metoden. Grundtanken är att ständigt granska och förbättra arbetssätten och förstå varför man arbetar på ett visst sätt. Målet är att jobba smartare och effektivare, men inte snabbare och hårdare.
– Det handlar om att hitta lösningar och få in hela personalen i att bidra med hur man gör saker bättre. Att få in idéer, säger Maud Norman.
I dag har Märtha och Pontus Norman 700 slaktdjur om året. Av dem är 350 kvigor, det vill säga kor som inte kalvat. Det är också köttet från dessa kvigor som är de enda som de säljer under eget varumärke.
– Det blir lite bättre kvalité, säger Märtha Norman.
Deras idé är att djur som får bra mat och som får leva naturligt och i harmoni också får köttet att smaka bra.
– Vi kallar det en gotländsk variant av kobekött, säger Märtha Norman.
I framtiden ska Märtha och Pontus fortsätta framåt, med leanutbildningen som inspiration.
– Vi ska fortsätta med varumärket och ha kvalitetskött och vi ska hitta en livsstil som vi trivs med och som vi kan leva på, säger Märtha Norman.