Under en vecka i somras besökte tio handläggare från Skatteverket Gotland för att kontrollera hur öns företag och sommarbutiker sköter sig. Fler än 100 företag med kontanthantering kontrollerades och hos var tredje konstaterades brister. De som inte följt skattelagarna får böter i form av kontrollavgifter.
– Av alla som besöktes hamnar 35 procent på avgifter, det är ganska mycket, säger Lars-Erik Sjöholm, chef för kontanthandel Stockholm, dit Gotland hör, på Skatteverket.
Kunder blev utan kvitton och när Skatteverkets handläggare kontrollräknade kassan fanns det företag där summan inte stämde. Syftet med den riktade kontrollen var att informera om vilka regler som gäller, men ett antal företag utreds nu för medvetet skattefusk.
– Några av besluten går mot skatteundantagande. Vi jobbar kontinuerligt och ser vi att någon inte skött sig kommer vi tillbaka, säger Lars-Erik Sjöholm.
Företagen riskerar nu nya besök av Skatteverket, om felaktigheter upprepas eller är omfattande också åtal för skattebrott.
– Syftet med våra besök är att informera, vi får störst samhällsnytta om alla gör rätt, säger Lars-Erik Sjöholm.
Samtidigt som kontanthanteringen har synats har också branscher med krav på personalliggare, det vill säga restauranger och byggföretag, kontrollerats. Efter en riktad kontroll mot öns byggföretag för ett år sedan gjordes en ny i april i år.
– Läget hade blivit bättre och vi var nöjda med resultatet, säger Lars-Erik Sjöholm.
På några större byggen fanns dock brister i de elektroniska journalerna som medfört kontrollavgifter på 2 500 kronor var. Hälften av höstens gotländska marknader har också fått besök av Skatteverket.
– Alla beslut är ännu inte fattade, men där var det extremt få kontrollavgifter, säger han.
Skatteverket uppmanar allmänheten att hjälpa till, bland annat genom att titta på kassaapparaterna när man handlar.
– De ska ha en avlång klisterlapp tre fyra centimeter hög med Skatteverkets logga, säger Lars-Erik Sjöholm.
Han uppmanar också att alltid be om kvitto när man handlar med kontanter.
– Där ska framgå namn, adress och bolagets organisationsnummer. Längst ner på kvitton finns alltid en kod med vilket nummer kassaregistret har, säger han.
Förutom att vara registrerade måste kassaapparater ha en särskild knapp för Swishbetalning. Där förekommer det fiffel.
– Betalning med Swish har ökat explosionsartat. Ett problem är att man kopplar swishen till ett privat konto och att det inte går in i bokföringen, säger Lars-Erik Sjöholm.