Hur mycket skärmtid ska barnen ha?

Max en timme skärmtid om dagen för barn mellan 1-4 år, det säger WHO:s riktlinjer. Men vem är det som ska sätta gränserna egentligen?

Angelica Nestevik och Anders Gryth menar att föräldrar själva är bäst på att avgöra hur mycket skärmtid ens barn klarar.

Angelica Nestevik och Anders Gryth menar att föräldrar själva är bäst på att avgöra hur mycket skärmtid ens barn klarar.

Foto: Agnes Rydberg Kullenmark

Skärmtid2019-07-13 11:00

I april i år presenterade Världshälsoorganisationen, WHO, nya riktlinjer för stillasittande, fysisk aktivitet och sömn. I rapporten sägs bland annat att barn mellan 1-4 år inte bör sitta mer än en timme per dag vid en skärm. För barn under ett år bör skärmtiden ligga på noll.

– Vi har faktiskt tittat på rekommendationen och anpassat oss efter den. Min fyraåring har en timme skärmtid om dagen. Hon hade mer innan, berättar Evelin Olsson, mamma till Freja, 4 och Charlie, elva månader.

– Det gäller både tv, telefon och iPad. Det kan bli lite mer på helgerna men oftast är det maxtid en timme. När hon har kollat mer har det blivit som en besatthet, ett beroende.

Hur mycket tid ens barn ska spendera vid skärmen är något av en vattendelare, och åsikterna går brett isär.

– Jag tror att föräldrar är bra på att veta själva hur mycket ens egna barn behöver och kan sitta framför skärmen, menar Angelica Nestevik, mamma till Leiah, 9 och Alwin, 3.

Josefine Nilsson, mamma till Linnéa, 8 år, tycker att en timme är fär generöst tilltaget, även för äldre barn.

– Hon får bara hålla på med sin mobil på lördagar och söndagar, två timmar per dag. Jag tycker inte att hon ska leva hela sitt liv i en telefon, man blir frånkopplad från verkligheten.

En som ställer sig kritisk till WHO:s nya rekommendationer är Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, som har forskat om barn och internet.

– Egentligen så är de ju ute efter stillasittandet och de menar att det är skärmtiden som ökar det, men den kopplingen finns det ju faktiskt inga belägg för.

– Dels är man ju inte alltid stilla när man sitter vid en skärm. Till exempel finns det det här nya Harry Potter-spelet där det faktiskt är skärmen som gör att man kommer ut och rör sig. I andra sammanhang så acceptera vi stillasittandet på ett annat sätt, säger Elza Dunkels och fortsätter.

– Vi kanske inte blir lika stressade om ett barn sitter och bygger Lego i tre timmar. Det finns många stillasittande aktiviteter i våra liv, och det är klart att vi måste göra något åt det av hälsoskäl. Det jag ställer mig emot är att peka ut just skärmtiden som enda orsak.

Att man går ut med tidsrekommendationer som inte bygger på forskning tycker Dunkels är allvarligt.

– Vissa åldrar rekommenderar man noll minuter skärmtid. Det strider mot den typ av forskning som jag sysslar med, om säkerhet på nätet. Våra rekommendationer är istället att börja så tidigt som möjligt med skärmar. När dom är riktigt små så är ju en vuxen alltid med, så då har man chansen att börja tillsammans och träna på viktiga saker som alla måste kunna.

Linnéas mamma Josefine Nilsson håller inte med.

– Barn lär sig ju snabbt, jag tror inte hon kommer hamna efter för att hon inte sitter med näsan i mobilen hela dagarna.

Elza Dunkels menar att man måste fokusera på innehållet, och inte på själva skärmen.

– När ett barn blir skadat, utsätts för sexistiska kommentarer i omklädningsrummen eller pushas till att testa alkohol på fotbollslägret, då skyller vi det inte på fotbollen. Det är dit vi måste komma med skärmar och saker som händer på internet också.

– Ibland pratar man om digitaliseringen som något man kan säga nej tack till. Och det kan man ju göra för sina barn ett tag, men en vacker dag så kommer dom hamna hos en kompis, sätta sig vid en dator och inte kunna orientera sig. Barn behöver börja träna digital kompetens i tid.

Tips från Dunkels

Titta på barnen, tolka hur de mår. Alla måste hitta den nivå som passar sina barn.

Man får försöka tänka bort det digitala i skärmen. Skulle jag bli lika stressad om mitt barn satt och byggde ett träpussel på golvet? Eller kröp upp i ett hörn och läste en hög böcker för sig själv?

Hitta sätt för barnen att röra sig med och utan skärmen. Till exempel, varför kör vuxna barnen till skolan med bil när det är cykelavstånd?

Ju tidigare barn lär sig orientera på nätet, desto lättare får dom att skydda sig i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om