SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och delas ut till minne av Alfred Nobel av stiftelsen SKAPA. På onsdagen avslöjades de lokala vinnarna av priset, vilka sedan får tävla i den nationella tävlingen i Stockholm den 10 november. Den totala prissumman är då en miljon kronor.
SKAPA-priset till framtidens innovatörer, som delas ut till innovatörer under 30 år, gick till Koffeinglass UF. Företaget består av de fyra studenterna Saga Lindell, Emma Öhman, Fia Sjö och Martin Brennwald, och deras produkt är en unik koffeinglass.
– Det känns väldigt bra, och stort. Det här kunde vi aldrig ha förutsett. Det är en liten extra stolthet när det är något som man skapat själv från grunden, säger Emma Öhman.
Kan ni berätta lite mer om er produkt?
– Det är en isglass som innehåller koffein och aminosyror som kroppen inte kan tillverka på egen hand. Syftet med glassen är att koffeinet ska pigga upp och aminosyrorna ska bygga upp kroppen, berättar Martin Brennwald.
Som en energidryck fast i glassformat alltså?
– Ja, ungefär. Förutom att glassen inte innehåller taurin och sådana ämnen som inte är bra för kroppen, säger Saga Lindell.
De unga innovatörerna berättar att prissumman på 15 000 kronor kommer att bli startkapitalet till det aktiebolag de nu kommer att starta efter att de går ut skolan. De hoppas kunna driva vidare företaget även efter studenten.
– Inte på heltid till en början så klart, men vi hoppas kunna driva det vidare i framtiden. Vi får se hur långt det kan räcka, säger Saga Lindell.
Priset till de något äldre innovatörerna, SKAPA:s utvecklingspris, gick till Ulf Stjernholm och Fredrik Furuhäll på Getab Maskin AB. De har nyligen fått patent på sin uppfinning brytbänken, ett verktyg skapat för att öppna borrhammare.
– Det känns skitbra. Att få representera Gotland i den nationella tävlingen känns oerhört stort, säger Ulf Stjernholm.
De båda kollegorna har arbetat på sin innovation i flera år, och när den nu är klar har man sålt brytbänkar till såväl Sandvik och Atlas Copco som till företag i Norge, Spanien och England.
– Jag minns fortfarande endorfinkicken jag fick när vi märkte att vi var på rätt väg och att vår innovation fungerar. Den satt kvar i flera dagar, säger Ulf Stjernholm med ett skratt.
Samtliga brytbänkar som Getab säljer tillverkas i företagets verkstad på Skarphäll i Visby.
– De väger mellan 700 kilo och 3,5 ton, och det är en innovation som verkligen behövs då det finns en stor marknad för den. Det finns andra varianter ute på marknaden, men ingen som är bra.
Hur ska ni fira det här?
– Det blir nog en liten firmafest, haha.