Kungsörn dog på Gotland – träffad av skott

En kungsörn som hittades på Gotland hade hagelskott i sig. "Någon har varit väldigt nära och skjutit på örnen", menar Måns Hjernquist, viltrehabiliterare och ordförande i Gotlands ornitologiska förening.

Måns Hjernquist tog hand om kungsörnen som senare dog.

Måns Hjernquist tog hand om kungsörnen som senare dog.

Foto: Maria Molin/arkivfoto

SKADOR2018-03-22 10:30

Det var i slutet av förra året som privatpersoner hittade kungsörnen i Boge. Då kontaktades Måns Hjernquist som fick i uppdrag att ta hand om örnen.

– Vi skulle kolla om det gick att göra någonting för örnen och vad den var dålig av. Men den dog ganska snabbt efter omhändertagandet. Skälet till att den dog är troligen att skottskadorna till slut gjort att den svalt ihjäl, säger han.

Kungsörnen skickades efter sin död till Statens veterinärmedicinska anstalt och där konstaterades det att örnen hade hagel i kroppen.

– Ju längre bort det kommer från pipan ju större blir hagelsvärmen. Om man har 20 hagel i sig, som örnen hade, då är man skjuten på väldigt nära håll. Någon har varit väldigt nära och skjutit på örnen, menar Måns Hjernquist.

Vad känner du kring att någon i så fall ska ha skjutit på örnen?

– Jag tycker det är tråkigt. Det här hör inte 2000-talet till och att man kan ha åsikter kring örnar av olika skäl accepterar jag. Men det är olagligt att skjuta på örnar och jag tycker det finns en dålig attityd kring det hela. Det är bättre att man argumenterar för sin sak, men om det är ett pojkstreck är det också tråkigt, säger Måns Hjernquist.

– Det är stora rovfåglar som är hotade och man får inte ha ihjäl dem.

Han menar att runt 15 procent av kungsörnarna som finns ute i det fria blivit skjutna.

– Det är ganska många örnar som lever vidare, trots att de blivit skjutna, säger Måns Hjernquist.

Polisen tog hand om ärendet som ett artskyddsbrott. Men enligt P4 Gotland lades det ned i brist på bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om