Mödosam sanering efter vandalerna i Hogrän

Arbetet med att sanera kyrkan i Hogrän efter vandaliseringen har varit framgångsrikt. Men vad slutnotan hamnar på vågar man inte ens gissa.

Konservator Eva Svenning studerar de gamla föremålen i Hogräns kyrka som är täckta med brandsläckningspulver.

Konservator Eva Svenning studerar de gamla föremålen i Hogräns kyrka som är täckta med brandsläckningspulver.

Foto: Sofie Regnander

Skadegörelse2019-01-08 16:35

Det var när förskolan skulle öva inför lucia, tidigt på morgonen den 12 december, som skadegörelsen i kyrkan i Hogrän upptäcktes. Pastoratets kassör, Tage Appelqvist, blev bestört när han kom till kyrkan kort därefter.

– Det var alldeles dimmigt när jag kom hit vid halv tio-tiden. Det var pulver överallt!

Vad kände du?

– Det var en stor sorg… och sen blev jag arg. Jag är också förundrad över att en liten brandsläckare på 6 kilo kan innehålla så mycket pulver.

När GT besöker kyrkan har en städfirma varit på plats och dammsugit med specialdammsugare. Både Tage Appelqvist och stiftsantikvarie Rebecka Svensson är nöjda med insatsen.

– De har fått bort mycket pulver. Städfirman har en stor erfarenhet av att städa efter pulversläckare som använts i hem i samband med bränder, berättar Rebecka Svensson.

Pulvret i släckaren är gjort för att sprida sig så mycket som möjligt, och det märks. Det har till exempel letat sig in mellan varje boksida i kyrkans böcker. Det sticker ännu lite i näsan och Rebecka säger att lite pulverdamm kommer man att få leva med.

Städfirman har gjort grovjobbet, men ännu återstår en del arbete med att rengöra de känsligaste föremålen. För den uppgiften har konservatorer och annan expertis anlitats.

– Orgeln kommer att behöva rengöras av en orgelbyggare och konservatorerna har påbörjat arbetet med att rengöra textilierna, berättar Rebecka Svensson.

Det handlar om att försiktigt, försiktigt dammsuga tygerna. Flera av mässhakarna, den äldsta från 1700-talet, har prytts med metalltrådar och det oroar eftersom pulvret tycks korrodera metaller.

Är det något som är bortom räddning vad du vet i dag?

– Förhoppningsvis ska allt gå att återställa, men gelbgjutaren som rengör ljuskronorna säger att pulvret har orsakat färgförändringar på en av dem. Det är väldigt tråkigt när man förstör på det här viset. Många av föremålen fungerar som en historisk länk. I förlängningen förstör man för kommande generationer, gör det svårare att tolka och förstå sin historia. Därför är kulturarvsbrott särskilt allvarliga, säger Rebecka Svensson.

Kassör Tage Appelqvist vågar inte gissa vad slutnotan för saneringsarbetet kommer att hamna på. En sak är dock säker – det handlar om stora summor.

Tills vidare är alla kyrkor i pastoratet låsta. Om de kommer att hållas öppna igen återstår att se.

– Det är en svår avvägning. Kanske blir det så att de öppnas till den ljusa årstiden då vi har många besökare. Vi måste diskutera det och göra en riskbedömning när det här har fått sjunka in lite, säger Tage Appelqvist.

Det här hände också i december

1 Ljuslyktor i innerstan skapar rabalder. En tjänsteman vid regionen besöker butiker och kräver att lyktorna utanför ska avlägsnas. Detta eftersom affärsinnehavarna varken sökt polistillstånd eller betalat markhyra för mysbelysningen.

4 Wisby köpmansgille skriver historia när man väljer in kvinnliga medlemmar för första gången i sällskapets 200-åriga historia.

5 En man i 50-årsåldern som är anställd på en gotländsk skola döms för att vid flera tillfällen köpt sex av barn. Domen fastställdes till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst.

6 En ladugård i Lokrume brinner ner till grunden. Omkring 100 nötdjur omkommer i den förödande branden.

7 Efter röstningssabotaget 2017 lottas Gotlands lucia fram 2018. Lotten faller på 17-åriga Tova Klint från Tofta.

10 DG:s nya färja döps på varvet i Kina. Den nya färjan m/s Visborg planeras vara i trafik i februari i år.

12 Västerhejde utses till Årets socken 2019. Juryn motiverar valet av socken bland annat med att Västerhejde har något för alla. Trots närheten till Visby har man lyckats bevara en sprudlande sockenanda.

15 Region Gotland skriver ett nytt avtal med DBW angående Botaniska trädgården. Avtalet innebär att regionen årligen kommer att bidra med en miljon kronor under tio år.

18 Regionfullmäktige klubbar en ny parkeringsstrategi med mål och visioner för Gotland. Bland tänkta åtgärder finns externa parkeringar med shuttelbussar till Visby och satsningar på cykling och kollektivtrafik.

20 Gotlands Slagteri AB anmäls till Livsmedelsverket för misstänkt fusk med datummärkning.

27 Konkurrensverket slår fast att regionen felat i upphandlingen av ambulansflyg och får därför böta 230 000 kronor.

29 Skadegörelse upptäcks på Södra kyrkogården i Visby. Flera gravstenar har vandaliserats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om