Det var när förskolan skulle öva inför lucia, tidigt på morgonen den 12 december, som skadegörelsen i kyrkan i Hogrän upptäcktes. Pastoratets kassör, Tage Appelqvist, blev bestört när han kom till kyrkan kort därefter.
– Det var alldeles dimmigt när jag kom hit vid halv tio-tiden. Det var pulver överallt!
Vad kände du?
– Det var en stor sorg… och sen blev jag arg. Jag är också förundrad över att en liten brandsläckare på 6 kilo kan innehålla så mycket pulver.
När GT besöker kyrkan har en städfirma varit på plats och dammsugit med specialdammsugare. Både Tage Appelqvist och stiftsantikvarie Rebecka Svensson är nöjda med insatsen.
– De har fått bort mycket pulver. Städfirman har en stor erfarenhet av att städa efter pulversläckare som använts i hem i samband med bränder, berättar Rebecka Svensson.
Pulvret i släckaren är gjort för att sprida sig så mycket som möjligt, och det märks. Det har till exempel letat sig in mellan varje boksida i kyrkans böcker. Det sticker ännu lite i näsan och Rebecka säger att lite pulverdamm kommer man att få leva med.
Städfirman har gjort grovjobbet, men ännu återstår en del arbete med att rengöra de känsligaste föremålen. För den uppgiften har konservatorer och annan expertis anlitats.
– Orgeln kommer att behöva rengöras av en orgelbyggare och konservatorerna har påbörjat arbetet med att rengöra textilierna, berättar Rebecka Svensson.
Det handlar om att försiktigt, försiktigt dammsuga tygerna. Flera av mässhakarna, den äldsta från 1700-talet, har prytts med metalltrådar och det oroar eftersom pulvret tycks korrodera metaller.
Är det något som är bortom räddning vad du vet i dag?
– Förhoppningsvis ska allt gå att återställa, men gelbgjutaren som rengör ljuskronorna säger att pulvret har orsakat färgförändringar på en av dem. Det är väldigt tråkigt när man förstör på det här viset. Många av föremålen fungerar som en historisk länk. I förlängningen förstör man för kommande generationer, gör det svårare att tolka och förstå sin historia. Därför är kulturarvsbrott särskilt allvarliga, säger Rebecka Svensson.
Kassör Tage Appelqvist vågar inte gissa vad slutnotan för saneringsarbetet kommer att hamna på. En sak är dock säker – det handlar om stora summor.
Tills vidare är alla kyrkor i pastoratet låsta. Om de kommer att hållas öppna igen återstår att se.
– Det är en svår avvägning. Kanske blir det så att de öppnas till den ljusa årstiden då vi har många besökare. Vi måste diskutera det och göra en riskbedömning när det här har fått sjunka in lite, säger Tage Appelqvist.