SMS i mobilen kan rädda liven

I Stockholm och Köpenhamn har larmkedjan fungerat väl. Nu diskuteras att införa SMS till 5 000 personer utbildade i hjärt- lungräddning även på Gotland. ”Vi hoppas under nästa år”, säger sjuksköterskan Henrik Swedborg.

Larm. I sommar har hjärtstartare använts vid flera tilfällen, i väntan på ambulans. Henrik Swedborg hoppas ha ett system för att larma och ta hjälp av frivilliga igång under nästa år.

Larm. I sommar har hjärtstartare använts vid flera tilfällen, i väntan på ambulans. Henrik Swedborg hoppas ha ett system för att larma och ta hjälp av frivilliga igång under nästa år.

Foto: Henrik Radhe

Sjukvård2017-08-18 10:15

På Gotland sker varje år ungefär 100 hjärtstopp utanför lasarettet. Hjärtproblem är också en av de vanligaste orsakerna till ambulansutryckningar.

I Stockholm och Köpenhamn kan frivilliga som genomgått hjärt- och lungräddningsutbildning anmäla sig och få ett larm direkt i mobilen, så snart någon behöver deras hjälp. Nu förs diskussioner med de lyckade projekten som redan genomförts.

– Vi har träffat dem flera gånger och vi ska försöka få till det på Gotland. Vi ser en otrolig vinst, kan vi få till det på glesbygden skulle vi kunna rädda fler liv, säger Henrik Swedborg.

Han är ambulanssjuksköterska och driver dessutom ett utbildningsföretag för att lära gotlänningar att våga ingripa vid ett hjärtstopp. Systemet med SMS-larm kostar pengar och finansieringen återstår att lösa.

– Vi hoppas få till det under nästa år, säger Henrik Swedborg och menar att larmsystemet skulle kunna användas även av Räddningstjänsten eller för att snabbt nå läkarutbildade i närområden vid ett larm.

Vid ett hjärtstopp krävs snabba insatser. På Gotland inleddes 2009 projektet ”Hjärtat slår för Gotland” för att placera hjärtstartare runt om på ön.

– Då fanns det fyra maskiner, nu är de drygt 200, säger Henrik Swedborg.

Gotland kommer att användas i en ny studie, för att följa upp den positiva utvecklingen.

– Vi ska ringa runt till alla som har en hjärtstartare och fråga om man har bytt elektroder, batterier och om den fortfarande hänger på samma plats, säger han.

Under sommaren har flera av hjärtstartarna kommit till användning i väntan på ambulans.

– På Kneippbyn ramlade en 54-årig man ihop i backen. Personal sprang och hämtade hjärtstartaren och räddade livet på honom. Det är en solskenshistoria, säger Henrik Swedborg.

Han berättar om ett annat hjärtstopp i samband med en kubbmatch nyligen där hjärtstartaren också användes.

– Vi ser att folk vågar agera mera. Utan samhällets insatser hade vi inte klarat så många, säger Henrik Swedborg.

Sedan 2009 har han varit med och utbildat omkring 5 000 personer på Gotland i hjärt-lungräddning.

– Då såg jag hur lite folk kunde. Man vågade inte agera, men det enda felet man kan göra är att inte agera, säger han.

Fakta:

De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

244 gotlänningar miste livet under 2015 på grund av hjärt- och kärlsjukdomar.

32 000 svenskar dog av hjärt- och kärlsjukdomar under 2015.

Var femte gotlänning lever med en sådan sjukdom.

Källa: Hjärt-lungfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om