De sparar pengar och miljö

Genom ett smartare sätt att jobba sparar narkospersonalen en miljon kronor på tio år. I eftermiddag tävlar teamet om Förnyelsepriset, men miljön och patienterna är ändå de stora vinnarna.

Visby lasaretts operationsavdelning sparar både miljö och pengar, samtidigt som patientsäkerheten har blivit ännu bättre. Anestesiläkare Kerstin Conneryd med anestesisjuksköterskorna Annelie Andersson, Jenny Crotto, Mika Eskelinen och Lena Ihse ingår i teamet.

Visby lasaretts operationsavdelning sparar både miljö och pengar, samtidigt som patientsäkerheten har blivit ännu bättre. Anestesiläkare Kerstin Conneryd med anestesisjuksköterskorna Annelie Andersson, Jenny Crotto, Mika Eskelinen och Lena Ihse ingår i teamet.

Foto: Henrik Radhe

Sjukvård2019-03-06 09:09

2016 startade ett projekt vid Visby lasaretts operationsavdelning för att minska mängden narkosgas. Tekniken fanns redan, bland annat på Sankt Görans sjukhus i Stockholm där Jenny Crotto jobbat som anestesisjuksköterska.

– Det är som att strypa förgasaren på en bil, säger hon för att enkelt förklara arbetsmetoden.

Med hjälp av moderna narkosmaskiner kan personalen styra mängden narkosgas under hela operationen.

– Genom att minska flödet har förbrukningen av narkosgas minskats, säger anestesisjuksköterska Lena Ihse.

Tidigare var utsläppet från lasarettet stort av överskottsgas, påminnande om det freon som finns i vanliga kylskåp och skadligt för klimat och miljö.

– Första året sparade vi 88 000 kronor i minskade kostnader för narkosgas och förra året 135 000 kronor. På tio år blir det en miljon kronor, säger anestesiläkare Kerstin Conneryd och menar att de pengarna nu kan användas till annan vård.

Närmare 40 personer har fått utbildning i det nya sättet att arbeta, som permanentats sedan hösten 2017. Det gör att även patientsäkerheten har blivit bättre.

– Alla gör likadant, det ger ökad säkerhet, säger Kerstin Conneryd.

Hon är noga med att förklara att patienterna inte får mindre gas, däremot exakt mängd:

– De sover lika bra, men vi har minskat svinnet.

Mindre mängd gas innebär också minskat läckage i operationssalen och därigenom bättre arbetsmiljö för personalen. Deras framgångsrika sätt att arbeta har uppmärksammats, bland annat av en av de större tillverkarna av narkosapparater. Bidraget tävlar om Förnyelsepriset och var i går det tredje mest röstade till publikens pris.

– Jag tycker att det är jätteroligt att en sjukvårdsfråga engagerar så mycket människor, säger Jenny Crotto.

Personalen vid Visby lasarett gör närmare 6 000 operationer varje år. Nu hoppas de att det klimat- och pengabesparande sättet att arbeta ska spridas till fler sjukhus i landet och även utomlands. Vid mässan i Ica Maxi arena i dag kommer en narkosapparat att visas och allmänheten kunna ställa frågor om hur det är att bli sövd, något som för många är laddat.

– Det är känslan av att tappa kontrollen som patienterna kan ha, säger anestesisjuksköterska Annelie Andersson om orsaken till det.

Under varje operation där en patient är sövd finns alltid någon ansvarig som övervakar narkosen.

– Vår uppgift är att se till att patienten sover gott, inte har ont och mår bra, säger Jenny Crotto.

Fakta

I går toppade Högbyskolans satsning på lokal filmfestival i Hemsegården sms-omröstningen till publikens pris.

Eleverna har själva gjort filmer, musik, affischer och skött tekniken.

Festivalen har givit skolan positiv kraft framåt, ökat gemenskapen och skapat en "Högbyanda".

På andra plats låg Väskinde skolas rasturang, följd av anestesisatsningen på Visby lasarett på tredje plats.

Klockan 10.30 i dag invigs Förnyelsedagen öppen för allmänheten i Ica Maxi arena och 16.00 sker prisutdelningen.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om