Den senaste cancerstatistiken visar oroväckande siffror – aldrig förr har så många svenskar drabbats av cancer. En av anledningarna är att svenskarna lever längre, vilket Stefaan De Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, gläds åt.
– Å andra sidan är det en jätteutmaning att ta hand om det ökade antalet cancerfall. Det är en kostnads- och bemanningsfråga, säger han.
Cancerfondsrapporten 2016 visar att redan år 2040 beräknas cancerfallen ha fördubblats i Sverige. Den senaste forskningen visar också att livsstilen kan öka cancerrisken.
Sedan 2014 arbetar Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland med en plan för att förebygga cancer. Bakgrunden är den nationella cancerstrategi som Socialstyrelsen kom med 2009 där myndigheten pekade på de riskfaktorer som finns i människors livsstil.
– En självklar del är att jobba med prevention. Vi vet till exempel att våra beteenden, bland annat när det gäller solexponering orsakar cancer, säger Stefaan De Maecker.
Fem områden pekas ut som riskfaktorer; tobaksrökning, solvanor, alkoholkonsumtion, osund kost och övervikt.
– Vi kan anpassa hur många som insjuknar genom vår livsstil. Det här är faktiskt ett område där vi kan påverka sjukdomsbilden, säger Stefaan De Maecker.
Även om dödligheten i cancer har minskat tack vare bättre diagnostik och behandling så är det den näst vanligaste dödsorsaken för personer under 80 år. Den dödligaste cancerformen är lungcancer, vilket 21 gotlänningar diagnostiserades med 2014.
Cancerbehandling är dyr. Bara en månads mediciner för en patient kan kosta tiotusentals kronor. Stefaan De Maecker menar att det bland annat finns ett jobb att göra när det gäller att förhandla med läkemedelsbolagen.
– Jag är väldigt bekymrad över det, vi kan som ett litet ”landsting” inte göra så mycket, säger Stefaan De Maecker.
När antalet svenskar med cancerdiagnos ökar riskerar också kostnaderna att fördubblas. Enligt en beräkning från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, kan samhällets kostnader för cancer vara 70 miljarder kronor år 2040. I dag ligger den kostnaden på 36 miljarder per år.
– Sedan kommer vi att behöva mer pengar, så är det, säger han och påpekar att det inte är något unikt i landet.