Hon arbetar för att förlänga gotlänningarnas liv

Region Gotland har tvingats att aktivt arbeta mot övervikt. Det är ett problem som drabbar gotlänningar i större utsträckning än svenskar i övrigt och som kan orsaka cancer.

Riskfaktorer. Solning, övervikt och rökning.

Riskfaktorer. Solning, övervikt och rökning.

Foto: ERIK ABEL / TT

Sjukvård (GA)2016-04-15 06:00

På regionens folkhälsoenhet är man medveten om den forskning som pekar på livsstilens betydelse för cancerrisken. Cora Juniwik är folkhälsostrateg och hon ser både positiva och negativa trender.

– Vårt riskbruk av alkohol minskar. När det gäller rökning går det också neråt och vi följer riket, säger hon.

På regionens vårdcentraler finns sedan 2013 levnadsvanemottagningar, där patienter kan få samtal om kost, motion, tobaksbruk och alkoholkonsumtion.

– Vi försöker att minska riskerna. Det handlar också om gener och arv, men just det är inte så lätt att hjälpa till med, säger hon.

Gotlänningar är i större utsträckning överviktiga och feta jämfört med svenskarna i övrigt. Det har fått regionen att arbeta för att måltider som serveras i offentlig verksamhet ska vara hälsofrämjande.

– Vi har sett att vi behövt fokusera på mat och rörelse eftersom vi har lite mer övervikt här. Fetman ökar, överallt, och då behöver vi göra något, säger Cora Juniwik.

Skolhälsovården, barnavårdscentraler, förskolor och skolor arbetar med den grupp som är viktigast att nå i det förebyggande arbetet – barnen.

– Man har hälsosamtal med barnen och även föräldrarna, säger Cora Juniwik och fortsätter:

– Det är här som vi verkligen har möjlighet att motverka sjukdomar och förebygga cancer på lång sikt.

Samtidigt arbetar regionen för att minska rökning och riskkonsumtion av alkohol, men mycket fokus har legat på övervikt.

– Mat är jätteladdat. Det är det svåraste folkhälsoämnet att rå på, tror jag, säger Cora Juniwik.

Den cancerform som ökar snabbast i Sverige är hudcancer, där den största riskfaktorn är solens UV-strålning. Cora Juniwik tror att det krävs ytterligare information om farorna med solexponering, både utomhus och i solarium.

– Det finns ett skönhetsideal som säger att man ska vara solbränd, konstaterar hon.

Att förebygga övervikt hos gotlänningar är ett område som hela Region Gotland måste arbeta med. Som exempel räknar hon upp ungdomsgårdarna, bygge av cykelvägar, tillgänglighet till grönområden, måltider på äldre- och gruppboenden.

– Vi måste tänka hela vägen. Det handlar om att arbeta för att befolkningen kan göra egna och bra val, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om