Krav skärper kontrollen

Köttskandalen med Gothemsgården är det värsta Krav varit med om. Nu vidtar organisationen flera åtgärder.

Skärpning. Krav arbetar i en förtroendebransch. Nu vidtar organisationen åtgärder för att skärpa kontrollerna och upptäcka fusk.

Skärpning. Krav arbetar i en förtroendebransch. Nu vidtar organisationen åtgärder för att skärpa kontrollerna och upptäcka fusk.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Självkritik (GA)2016-02-12 06:00

Kravs egen utredning är full av självkritik. Gothemsgården var Krav-godkänt sedan 2013, men var efter flera avvikelser klassat som ett högriskföretag. Ändå undgick slakteriet flera kontroller. Bland annat kunde verksamheten flytta till Stockholm utan att nya kontroller gjordes och när Gothemsgården avregistrerades från Krav i oktober 2015 gjordes inga efterkontroller.

Det nya bolag slakteriets ägare startade (Gotland K & D) fick ingen riskstämpel alls, och det enda kontrollbesöket från Krav gjordes i maj 2015 – innan verksamheten startat.

Kravs egen utredning slår även fast att man tog för lätt på misstankarna mot företagen. Första samtalet från Stockholms miljöförvaltning kom in till Krav i mitten av november, men först den 19 januari då skandalen blivit offentlig stängdes företaget av. Därefter tog det ytterligare en vecka innan Krav kommenterade det som hänt på sin webbplats.

Trots att omfattande brister upptäckts slår Krav fast att certifieringsorganet HS Certifiering följt regelverket och gjort de kontroller föreskrivits.

– Några formella fel gjordes inte, men det hade enligt regelverkt varit möjligt för certifieringsorganet att göra fler kontroller än vad som gjordes, säger Kravs vd Lars Nellmer.

Nu ska Krav gå igenom regelverket. Reglerna ska bli tydligare, exempelvis ska det alltid krävas efterkontroll när högriskföretag avslutar verksamhet.

Krav ska även påskynda arbetet med att ta fram kompletterande kontrollmetoder, så att man bättre kan följa en produkt bakåt i livsmedelskedjan.

– Vi vill kunna göra stickprov, plocka produkt ute i en butik, och med hjälp av märkningen kunna utläsa ursprunget, säger Lars Nellmer.

Även de interna rutinerna för att ta hand om misstankar om fusk ska förbättras.

– Det borde ha räckt med att samtalet kom från miljöförvaltningen för att vi skulle ha påbörjat en egen kontroll, tycker Lars Nellmer.

Att ett förmodat missbruk av Krav-märkningen kunnat ske trots att HS Certifiering följt regelverket är allvarligt.

– Om misstankarna mot bolagen stämmer är det här det allvarligaste vi varit med om, det är bedrägeri och ett uppenbart missbruk av Kravmärket. Det som gör mig särskilt förbannad är att det går ut över våra 6 000 producenter som arbetar för att allt ska bli rätt. Det har tagit 30 år att bygga upp det förtroende vi har i dag, säger Lars Nellmer.

Det nya regelverket kan börja gälla från 1 januari 2017.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm beslutade förra veckan om förbud mot Gothemsgården och Gotland K & D att producera och sälja livsmedel, men även att bolagen ska redovisa spårbarheten för det kött som hanterats. Miljöförvaltningen har sedan slutet av förra året 3,5 ton kött i beslag, ett parti som polisen övertagit medan utredningen om brottsmisstankar pågår.

– Hade polisen inte tagit över partiet så hade vi nog destruerat köttet, säger avdelningschef Daniel Selin.

Krav

Den ekonomiska föreningen Krav bildades 1985. I dag finns cirka 4 000 lantbrukare och 550 förädlingsföretag med Krav-certifierad produktion. Dessutom finns 800 Krav-märkta butiker och 800 Krav-godkända restauranger.

Samtliga som använder Krav-märket betalar en licensavgift. Pengarna används för att marknadsföra märkningen och informera om vad den står för.

Visionen är att all produktion av livsmedel ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar och tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Fakta: Krav

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om