Bageriet bytte Àgare och blev Äretruntöppet

Sedan Ă€garbytet i höstas har SjĂ€lsö bageri hĂ„llit öppet Ă€ven under lĂ„gsĂ€song. ”Vi vill bygga ett levande Gotland Ă„ret runt”, sĂ€ger hemvĂ€ndande platschefen Mimie Buskas.

GotlÀnningarna Àr fler sÄ hÀr Ärs pÄ SjÀlsö bageri, konstaterar Mimie Buskas.

GotlÀnningarna Àr fler sÄ hÀr Ärs pÄ SjÀlsö bageri, konstaterar Mimie Buskas.

Foto: Vilda Engström

SjÀlsö2023-01-04 20:05

Året som gĂ„tt

I september kom nyheten om att grundarna efter nio somrar sĂ„lt SjĂ€lsö bageri till bolaget Hansa Borgen AB, som Ă€ven driver S:t Hans cafĂ© i Visby innerstad. Redan dĂ„ slog de nya Ă€garna fast att bageriet skulle hĂ„lla öppet Ă„ret om. 

– Det Ă€r kanske den största skillnaden som vi ser i driften av SjĂ€lsö – vi vill i möjligaste mĂ„n utveckla SjĂ€lsö sĂ„ att det blir en mötesplats under hela Ă„ret. Till att börja med kommer vi att ha öppet pĂ„ helger och lov, sa en av de nya delĂ€garna Magnus Jökulsson, till GA dĂ„ och slog fast att de i övrigt inte skulle Ă€ndra pĂ„ nĂ„got.

Tidigare Àgaren Claes Johansson, tillsammans med Mimie Buskas och en av de nya delÀgarna Magnus Jökulsson, i samband med försÀljningen.
Tidigare Àgaren Claes Johansson, tillsammans med Mimie Buskas och en av de nya delÀgarna Magnus Jökulsson, i samband med försÀljningen.

Under hösten har verksamheten rullat pÄ i den nya regin.

– Vi har öppet hĂ€r pĂ„ helgerna och brödbilarna fredag, lördag, söndag, berĂ€ttar Mimie Buskas.

SÄ hÀr Ärs rullar tvÄ brödbilar, men till sommaren Àr planen att ha ytterligare en bil i rullning.

Mimie Buskas och tre bagare jobbar heltid pÄ SjÀlsö bageri sÄ hÀr Ärs.
Mimie Buskas och tre bagare jobbar heltid pÄ SjÀlsö bageri sÄ hÀr Ärs.

Mimie Buskas började jobba pĂ„ bageriet i vĂ„ras och tog i och med Ă€garbytet över rollen som platschef. 

– Det Ă€r roligt att ha öppet Ă„ret runt, det kommer en hel del folk. Det Ă€r blandat, som det alltid har varit hĂ€r, men det Ă€r klart att det blir gotlĂ€nningar sĂ„ hĂ€r Ă„rs, sĂ€ger hon.

– Den största vinsten Ă€r att vi vill bygga ett levande Gotland Ă„ret runt.

Parallellt med julbaken pÄgÄr förberedelserna för den kommande sommaren.

– Vi börjar lĂ€gga ut för rekrytering till sommaren. Det Ă€r mĂ„nga unga som jobbar hĂ€r, för mĂ„nga Ă€r det deras första jobb, sĂ€ger Mimie Buskas.

Under lÄgsÀsong jobbar tre bagare samt Mimie Buskas heltid.

– Sen har vi tolv stycken som jobbar pĂ„ timmar med bilarna och i kafĂ©t, sĂ€ger hon.

Med vÀrmande brasa, ljus och adventsfika skapas julstÀmning pÄ SjÀlsö bageri.
Med vÀrmande brasa, ljus och adventsfika skapas julstÀmning pÄ SjÀlsö bageri.

NĂ€r Mimie Buskas flyttade tillbaka till ön i vĂ„ras, var det efter 14 Ă„r i Stockholm. 

– Jag Ă€r ju uppvuxen hĂ€r sĂ„ det Ă€r klart att det blir hem. Jag Ă„ngrar inte en dag att jag flyttade hem.

Mimie Buskas har tagit över förÀldragÄrden i Björke, en gÄrd som gÄtt i arv i generationer. SlÀkten har drivit gÄrden sedan 1929 och Àgt den sedan 1932.

– Vi har haft gĂ„rden i över 90 Ă„r, det Ă€r speciellt. Det Ă€r ocksĂ„ en resa i sig, att flytta hem och in dĂ€r mina förĂ€ldrar har bott i 43 Ă„r, sĂ€ger Mimie Buskas.

Fram till för fem Ă„r sedan var det en aktiv produktionsgĂ„rd. Numera Ă€r marken utarrenderad, men tvĂ„ hĂ€star finns pĂ„ gĂ„rden och sĂ„ pinschern Daisy. 

Pinschern Daisy Àr en riktig bagerihund och följer i regel med Mimie Buskas pÄ jobbet.
Pinschern Daisy Àr en riktig bagerihund och följer i regel med Mimie Buskas pÄ jobbet.

Vad Àr största skillnaden mellan Stockholm och Gotland?

– Det finns fördelar med att allt inte Ă€r tillgĂ€ngligt jĂ€mt och det Ă€r ett lugnare tempo hĂ€r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!